Nagyvilág

Évente 800 ezren válnak emberkereskedők áldozatává

A nő- és gyerekkereskedelem megakadályozásának lehetőségeivel foglalkozik az osztrák szocialista Christa Prets saját kezdeményezésű jelentése, amelyet kedden fogadott el az EP. Az Unió területén évente több mint 100 ezer nőt adnak-vesznek emberkereskedők.

Becslések szerint évente világszerte 600-800 ezren válnak a nemzetközi emberkereskedelem áldozatává. Négyötödük nő, mintegy felük fiatalkorú, túlnyomó részüket prostitúcióra kényszerítik.

Az EP sajtószolgálatának közlése szerint az egyik elfogadott módosító indítvány értelmében az EP „felkéri a tagállamokat, hogy vonják büntetőjogi eljárás alá azokat a személyeket, akik tudatosan kényszerprostituáltak szolgáltatásait veszik igénybe”. A jelentés elfogadott szövege külön szól az „üzleti céllal utazók az emberkereskedelem ellen” elnevezésű, az EP által 2005 novemberében elindított programról, és „felszólítja a tagállamokat, hogy írják alá és ratifikálják az Európa Tanácsnak az emberkereskedelem elleni fellépésről szóló egyezményét”.

A jelentés szerint az emberkereskedelem legfőbb oka „a prostitúció helyi piacainak létezése”, ez pedig elsősorban az észak-, illetve nyugat-európai országokra jellemző.

A hatékony megelőzési stratégiáknak a képviselők szerint ki kell terjedniük az emberkereskedelmi piac háromszögének, vagyis az áldozat, a kereskedő és az ügyfél ellenőrzésére, a legveszélyeztetettebb csoportok számára jogi és pszichológiai segítségnyújtásra és rendszeres tájékoztatásra. Emellett szükség lenne a származási, tranzit- és célországok, illetve a nemzetközi szervezetek (EU, ENSZ, Európa Tanács, EBESZ, G8) közötti együttműködés fejlesztésére is a jelentés szerint.

A jelentés kiemeli, hogy a nőkereskedelem áldozatai mindeddig csupán Belgiumban és Olaszországban kaphatnak tartózkodási engedélyt, ha pert indítanak az emberkereskedők ellen. A képviselők szerint erre minden államban szükség lenne „az áldozatok nyilatkozatra ösztönzése és a bűnösök elítélésének biztosítása érdekében”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik