Nagyvilág

Prága és Varsó már temeti az EU-alkotmányt

A cseh államfő és a lengyel miniszterelnök szerint nincs túl sok értelme újraéleszteni a tavaly két tagállam által is leszavazott EU-alkotmányt. Az osztrák kancellár szerdán mutatja be a soros elnökség programját.

Az euroszkeptikus hírében álló Vaclav Klaus cseh elnök, valamint a konzervatív Kazimierz Marcinkiewicz lengyel kormányfő hétfői prágai megbeszélésükön egyértelművé tették, hogy nem támogatják az EU-alkotmány felélesztésére tett kísérleteket. Marcinkiewicz pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) még ennél is tovább ment, amikor közölte, hogy az osztrák elnökség csak az idejét vesztegeti a „halott” alkotmány újraélesztésével, és helyette inkább sokkal fontosabb ügyekre kellene fókuszálnia.

Az alkotmányt mindenkinek ratifikálnia kell: Franciaország és Lengyelország döntése lezárta az ügyet – közölte a PiS szóvivője, Adam Bielan az EUobservernek. A politikus szerint a lengyel vezetőket az EU-alkotmánynál sokkal inkább érdeklik a szolgáltatások liberalizálásáról szóló irányelv vagy az EU energiaellátásának kérdései.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár szerdán fogja az Európai Parlamentben bemutatni az Ausztria által január 1-jén átvett soros elnökség programját, közte azt is, miként képzeli el az alkotmányos vita előmozdítását a következő félévben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik