Nagyvilág

Huszonöt évet várt a kivégzésre

Kivégezték Kaliforniában a legrégebben halálra ítélt rabot, akinek sorsáráról negyedszázaddal korábban döntöttek, miután a börtönből megszervezett egy hármas gyilkosságot.

A 76 éves Clarence Ray Allenen kedden hajnalban azután hajtották végre a halálos ítéletet a San Quentin-i börtönben, hogy Arnold Schwarzenegger kormányzó múlt pénteken elutasította Allen kegyelmi kérvényét, amelyet előzőleg az amerikai legfelsőbb bíróság is elvetett.

Clarence Ray Allent egy 25 évvel ezelőtti hármas gyilkosság megszervezése miatt ítélték halálra, amelyben egy másik gyilkosság szemtanúit némították el. A férfi a történtek idején már börtönben ült, egy más ügyben reá kiszabott életfogytiglani büntetését töltötte s a rácsok mögül szervezte meg a gyilkosságokat. Ráadásul nem is csak három embert, hanem hetet akart eltetetni láb alól – olyan szemtanúkat, akik vallomásaikkal segítettek őt börtönbe juttatni. Eredetileg azért került börtönbe, mert meggyilkolta fia 17 éves barátnőjét, aki fel akarta jelenteni őt a rendőrségen egy betörés miatt.

A BBC beszámolója szerint a halálos ítélet végrehajtása az ítélkezési folyamat elhúzódása, illetve a fellebbezések vizsgálata miatt váratott magára több mint két évtizedig. A már csaknem vak és süket, tolószékbe kényszerült férfi tavaly szeptemberben egyébként csaknem végzetes szívinfarktust szenvedett, de még időben újraélesztették és visszavitték a siralomházba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik