Nagyvilág

Az EU az Atomenergiaügynökség összehívását kezdeményezi Irán miatt

Arra kéri az EU-trojka a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy az ENSZ-testület vitassa meg az iráni atomprogram felújításának ügyét, és döntsön arról, hogy azt a Biztonsági Tanács elé terjeszti-e.

A kérdésről rendezett, diplomáciai szintű hétfői londoni találkozó után, amelyen a brit kormány meghívására a BT öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Oroszország és Nagy-Britannia – valamint Németország képviselői vettek részt, a brit külügyminisztérium bejelentette: az európaiak felkérték a NAÜ-t, hogy február elejére hívja össze a kormányzótanács rendkívüli ülését az ügyben. Az ülés Bécsben lenne, február 2-án és 3-án.

A kérdést formálisan a NAÜ hivatott a BT elé terjeszteni, ezért van szükség a testület rendkívüli vezetőségi ülésének összehívására. A hétfői londoni értekezleten ugyanakkor nem mutatkozott teljes egyetértés a hat ország között. Oroszország álláspontja diplomáciai források szerint ugyan “jelentősen közeledett” a nyugati hatalmakéhoz, Kína – a BT egyik állandó tagállama – azonban, amelynek évi 9 százalék feletti gazdasági növekedése jelentős részben az iráni olajimportból táplálkozik, egyelőre meglehetősen tartózkodó az iráni atomprogram biztonsági tanácsi megvitatásával kapcsolatban.

Az Irán elleni szankciókkal kapcsolatos olajellátási félelmekre független londoni befektetési elemzők szerint az iráni vezetés tudatosan rá is játszik.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik