Nagyvilág

Román táborhelyet gyújtott fel egy francia polgármester

Az elzászi Ensisheim polgármestere felgyújtatta a kisváros határában román állampolgárok által tiltott helyen kialakított lakókocsis táborhelyet – adták hírül hétfőn a francia napilapok.

Michel Habig volt konzervatív parlamenti képviselő, a Mulhouse és Colmar között található 6700 lakosú kisvárosnak a kormányzó Népi Mozgalom Uniójához (UMP) tartozó polgármestere és egyben az Haut-Rhin régió tanácsának alelnöke a butángázpalackokkal és limlommal teli táborban „valóságos veszélyt látott a lakosság számára”, ezért múlt szerdán elrendelte annak felgyújtását.

A francia sajtó beszámolója szerint 2005 októberében területfoglalási engedély kérése nélkül románok egy csoportja egy tucatnyi lakókocsiból álló táborhelyet alakított ki Ensisheim közelében. A polgármester állítása szerint egy részüknek nem volt tartózkodási engedélye, és nem tartozott az „úton lévő emberekhez”. (Franciaországban így nevezik az állandó lakóhellyel nem rendelkező, lakókocsiban élő, vándorló romák közösségét.)

Miután a kisváros lakói a táborhely felé túl hangosan közlekedő autókra panaszt tettek az önkormányzatnál, a polgármester decemberben értesítette az illetékes prefektust. A prefektúra és a csendőrség képviselőinek jelenlétében a polgármesteri hivatalban karácsony előtt tartott összejövetelen a táborhely felszámolásáról és a terület megtisztításáról született döntés.

Múlt szerda hajnalban hatvan csendőr és rendőr igazoltatásra érkezett a táborhelyre, ahol senkit nem találtak. A polgármester ekkor egy erre szakosodott magáncéget kért meg a „bádogváros” kiürítésére, de elmondása szerint a cégnek nem állt azonnal rendelkezésére az a technikai felszereltség, amelyet a tábor szeméttelepre való szállítása igényelt volna. Ráadásul „ez túl sokba is került volna a polgármesteri hivatalnak”, ezért Habig utasította az önkormányzati szerveket a táborhely felgyújtására. A tábor egyik lakója a tűzvészben elégett jogosítványa miatt panaszt tett a csendőrségen, ezért a colmari ügyészség vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik