Nagyvilág

Kenőpénzt fizetett a búzaexportőr cég a Szaddám-rezsimnek

Több száz millió dollár kenőpénzt fizetett a vizsgálat jelenlegi állása szerint Szaddám Huszein volt iraki elnök ENSZ-embargóval sújtott rendszerének egy ausztrál vállalat, amely az olajat élelmiszerért program fő szállítója volt.

A program visszásságai miatt kirobbant ENSZ-botrány nyomán Ausztráliában is vizsgálat folyik, amelynek vezetője hétfőn jelentette be: a bizonyítékok szerint az AWB búzaexportőr cég felelős vezetői tudták, hogy a túlszámlázásból származó pénz egy jordániai közvetítőn keresztül azonnal az akkori bagdadi kormányhoz kerül.

Terence Cole bíró szerint az is bizonyítható, hogy a vállalat vezetői „készek voltak becsapni az ENSZ-t a búza importjával foglalkozó iraki kormányirodával kötött szerződésük igazi jellegét illetően”. Az AWB a világszervezet által ellenőrzött olajat élelmiszerért program legnagyobb élelmiszer-szállítója volt. Az ausztrál cég révén a vizsgálat szerint mintegy 220 millió dollárhoz jutott az iraki diktatúra, de az 1996-tól 2003-ig futó ENSZ-programról készült Volcker-jelentés alapján ez csak csepp volt a tengerben, mert összesen mintegy 2200 külföldi cég fizetett kenőpénzt a rezsimnek. Az AWB cáfolja, hogy bármi rosszat tett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik