Nagyvilág

Vízummal fenyegeti az unió Amerikát

Ha nem sikerül felgyorsítani az unióban lakók vízummentességéről folyó tárgyalásokat, könnyen lehet, hogy vízumkényszert vezetnek be az Európába utazó amerikaik, kanadaiak és ausztrálok számára.

Az Európai Unió sürgette Ausztráliát, az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy gyorsítsák fel az uniós állampolgárok vízummentességének megadásáról folytatott tárgyalásokat, és pontosan határozzák meg az ehhez szükséges feltételeket.


Az EU soros elnöksége nevében Ausztria tett közzé ilyen nyilatkozatot Bécsben, az uniós bel- és igazságügy-miniszterek tanácskozása alkalmából. Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa az uniós igazságügy-miniszterek ülésén hangoztatta: a megbeszéléseken mindeddig nem értek el érzékelhető haladást.

Frattini közölte: nem azt kezdeményezik, hogy az unió vezessen be vízumkényszert az Európába látogató amerikaiak, ausztrálok és kanadaiak számára, ám könnyen előfordulhat, hogy ez mégis megtörténik, ha ez év júliusáig nem történik haladás a tárgyalásokon.

A teljes kölcsönösséga cél

Az amerikai, ausztrál és kanadai állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Európai Unióba, miközben ezeknek az országoknak a kormányai egyes uniós tagállamok polgáraitól – így Magyarországtól és (Szlovénia kivételével) a többi 2004-ben csatlakozott államtól, valamint Görögországtól – megkövetelik a vízumot a beutazáshoz. Uniós tisztviselők szerint a vízumokkal kapcsolatos eljárásrendnek a teljes kölcsönösségen kell alapulnia.

Frattini hangsúlyozta: szükséges a párbeszéd folytatása, és eredményes lezárása. Az EU igazságügyi biztosa elmondta: ez év júliusában jelentést készítenek a kérdésben, amely javaslatokat is tartalmazhat majd: többek között azt is, hogy szüntessék meg az amerikai, ausztrál és kanadai állampolgárok vízummentességét.

A biztos közölte: kétoldalú vízum-megállapodás keretében Costa Rica, Nicaragua, Panama és Venezuela, majd pedig Brazília is eltekint a vízumkötelezettségtől; rövid időn belül Brunei, Malajzia, Szingapúr és Uruguay is hasonlóképpen dönthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik