Külföld

Meghalt a kuvaiti emír

admin
admin

2006. 01. 15. 10:29

Kuvaitban negyvennapos gyász következik, miután vasárnap hetvenhét éves korában elhunyt Dzsábir el-Ahmed el-Dzsábir asz-Szabah kuvaiti emír.

Az uralkodó halálhírét tudató hivatalos közleményt Anasz ar-Rasid tájékoztatási miniszter olvasta fel az állami televízióban. Kuvaitban 40 napos nemzeti gyászt hirdettek ki, a hivatalok három napon át zárva tartanak. Dzsábir sejk, aki 1978 óta uralkodott a kőolajban gazdag Perzsa(Arab)-öböl-menti miniállam élén, 2001-ben bekövetkezett agyvérzése óta betegeskedett. Miután egészségi állapota fokozatosan romlott, hatáskörei egy részét a kormányfőre ruházta át. Dzsábir sejk volt a Kuvaitot 245 éve irányító az-Szabah-dinasztia 13. uralkodója. Őt a 75 éves Szaad el-Abdullah esz-Szalem asz-Szabah sejk, trónörökös követi a trónon.

Egy síita muzulmán szélsőséges gépkocsiba rejtett pokolgéppel 1985-ben megpróbálta meggyilkolni az uralkodót. A néhai emír uralkodásának legsötétebb időszaka 1990. augusztus 2-án kezdődött, amikor az iraki csapatok lerohanták és hét hónapon át megszállva tartották országát.

Az emirátust 19. tartományként Irakhoz csatolták. Az iraki csapatokat 1991-ben az Egyesült Államok vezette szövetséges erők űzték ki, és helyreállították a monarchiát. Kuvait az Egyesült Államok szövetségese, a mintegy 2,2 millió lakosú országban 30 ezer amerikai katona állomásozik és mintegy 13 ezer amerikai állampolgár él. A Föld nyersolaj-készletének 10 százalékával rendelkező öböl-menti állam a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) alapító tagja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.