Nagyvilág

Az-Zavahri is a halott al-Kaida-vezetők között lehet

Az al-Kaida második számú vezetője, Ajman az-Zavahri volt a célpontja annak a légitámadásnak, amelyet a CIA rendelt el pakisztáni területen, nem kizárt, hogy Oszama bin Laden helyettese életét vesztette.

A CNN amerikai hírszerzői forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a légitámadást pakisztáni területen az afgán határ közelében hajtották végre, helyi idő szerint hajnali három órakor. A célpont a pakisztáni fővárostól, Iszlámábádtól mintegy 200 kilométerre északnyugatra fekvő Damadola településen egy kisebb épület volt, ahol a CIA értesülése szerint több al-Kaida vezető, köztük Ajman az-Zavahri tartózkodott.

Siker megerősítés nélkül

A támadás következtében csaknem húsz személy életét vesztette, meg nem erősített információk szerint Ajman az-Zavahri is a halottak között volt. A CNN több felvételt mutatott be a porig rombolt épületről. Helyi lakósok szerint az amerikai légitámadás több mint harminc halálos áldozatot követelt.

Sem a washingtoni Fehér Ház, sem az amerikai védelmi minisztérium nem közölt információkat a támadással kapcsolatban, és a CIA is elzárkózott annak kommentálásától. Hírek szerint a pakisztáni erők megkezdték a körzet átkutatását. Pakisztáni források szerint a halottak között mintegy öt al-Kaida vezető van. A hatóságok hozzákezdtek a holttestek boncolásához, figyelmeztetve: a testek azonosítása napokig is eltarthat.

Szombaton kora reggel a pakisztáni tájékoztatási miniszter is nyilatkozott az ügyben: Rasid Ahmed nem tudta megerősíteni az-Zavahri halálhírét. Egy magas rangú pakisztáni hírszerző forrás szerint a holttesteket elszállították, hogy DNS-vizsgálatot végezzenek rajtuk; egy pakisztáni kormányforrás pedig “ötven-ötven százalékos esélyt” adott annak, hogy al-Kaida vezetők is életüket vesztették a támadás következtében.

Zarkavi az operációs vezető

Ajman al-Zarkavi az al-Kaida hadműveleteinek tényleges irányítója. Miközben Oszama bin Laden immár egy nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, az-Zavahri az elmúlt hónapokban számos videofelvételen szólított fel az Egyesült Államok és általánosságban a Nyugat elleni harcra.

Az egyiptomi származású orvost több évtizedes barátság kötötte Oszama bin Ladenhez. “Ajman olyan bin Laden számára, mint az agy a test számára” – nyilatkozta egy az-Zavahrit jól ismerő kairói ügyvéd.

az-Zavahri hivatalosan 1997-ben csatlakozott az al-Kaidához,Oszama bin Ladennel együtt őt tartották az Egyesült Államok ellen 2001-ben végrehajtott, több ezer halálos áldozatot követelő terrortámadások kitervelőjének. Megfigyelők szerint halála rendkívül érzékeny veszteséget jelentene az al-Kaida számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik