Nagyvilág

Juscsenko a néppel szavaztatná meg az alkotmányreformot

admin
admin

2006. 01. 14. 09:29

Országos népszavazás kiírását fogja javasolni Viktor Juscsenko ukrán elnök a 2004 végén elfogadott alkotmányreformról. Ezt maga az államfő közölte péntek este négy ukrán televízióállomás által sugárzott interjújában.

Az alkotmányreform, amelyet a parlament 2004. december 8-án, a Juscsenkót hatalomra segítő narancsszínű forradalom idején fogadott el, része volt annak a megállapodásnak, amely az akkor még ellenzéki vezető Viktor Juscsenko, választási ellenfele – Viktor Janukovics volt kormányfő, Leonyid Kucsma távozó elnök és a nemzetközi közvetítők részvételével tartott kerekasztalon született.

A Leonyid Kucsma távozó elnök által szorgalmazott politikai reform, amely 2006. január 1-jén lépett életbe, az elnöki jogkörök rovására megnöveli a törvényhozás és a kormány hatáskörét.

Az elnök az interjúban, kifejtette álláspontját, mely szerint az alkotmánymódosítást súlyos eljárási hibákkal fogadták el. Juscsenko kifogásolta, hogy a “nemzet nem vett részt a meghozott változtatások lényegi megvitatásában”. Kijelentette: mindenképpen javasolni fogja a népszavazás megtartását az alkotmányreformról. Az államfő egyúttal bírálta a parlamentet, amely “cinikus módon figyelmen kívül hagyta az alkotmányt” a kormány e heti menesztésével.

Ukrajnában március 26-án parlamenti választásokat tartanak. Az ukrán elnök szerint az országnak magának kellene előállítania a fűtőelemeket atomerőműveinek működtetéséhez, hogy csökkentse energiaellátásának függőségét Oroszországtól.

Viktor Juscsenko kijelentette: Ukrajnának politikai és gazdasági síkon egyaránt együtt kell működnie külföldi szövetségeseivel, hogy atomerőművi fűtőelemeket gyárthasson. Ukrajna jelenleg Oroszországtól kapja az atomreaktorokba való fűtőelemeket.

Az orosz földgáz vételáráról folytatott ádáz orosz-ukrán vita, és a vita nyomán született megállapodás belpolitikai vihart kavart Ukrajnában, és sok politikusban megérlelte az elhatározást: tenni kell valamit az orosz energiaszállításoktól való függőség mérsékléséért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A naked mole rat can be seen during a press preview of the Aquazoo at the Loebbecke Museum in Duesseldorf, Germany, 21 September 2017. The museum reopens on 22 September after a four year restoration phase. Photo: Ina Fassbender/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.