Nagyvilág

Juscsenko a néppel szavaztatná meg az alkotmányreformot

Országos népszavazás kiírását fogja javasolni Viktor Juscsenko ukrán elnök a 2004 végén elfogadott alkotmányreformról. Ezt maga az államfő közölte péntek este négy ukrán televízióállomás által sugárzott interjújában.

Az alkotmányreform, amelyet a parlament 2004. december 8-án, a Juscsenkót hatalomra segítő narancsszínű forradalom idején fogadott el, része volt annak a megállapodásnak, amely az akkor még ellenzéki vezető Viktor Juscsenko, választási ellenfele – Viktor Janukovics volt kormányfő, Leonyid Kucsma távozó elnök és a nemzetközi közvetítők részvételével tartott kerekasztalon született.

A Leonyid Kucsma távozó elnök által szorgalmazott politikai reform, amely 2006. január 1-jén lépett életbe, az elnöki jogkörök rovására megnöveli a törvényhozás és a kormány hatáskörét.

Az elnök az interjúban, kifejtette álláspontját, mely szerint az alkotmánymódosítást súlyos eljárási hibákkal fogadták el. Juscsenko kifogásolta, hogy a “nemzet nem vett részt a meghozott változtatások lényegi megvitatásában”. Kijelentette: mindenképpen javasolni fogja a népszavazás megtartását az alkotmányreformról. Az államfő egyúttal bírálta a parlamentet, amely “cinikus módon figyelmen kívül hagyta az alkotmányt” a kormány e heti menesztésével.

Ukrajnában március 26-án parlamenti választásokat tartanak. Az ukrán elnök szerint az országnak magának kellene előállítania a fűtőelemeket atomerőműveinek működtetéséhez, hogy csökkentse energiaellátásának függőségét Oroszországtól.

Viktor Juscsenko kijelentette: Ukrajnának politikai és gazdasági síkon egyaránt együtt kell működnie külföldi szövetségeseivel, hogy atomerőművi fűtőelemeket gyárthasson. Ukrajna jelenleg Oroszországtól kapja az atomreaktorokba való fűtőelemeket.

Az orosz földgáz vételáráról folytatott ádáz orosz-ukrán vita, és a vita nyomán született megállapodás belpolitikai vihart kavart Ukrajnában, és sok politikusban megérlelte az elhatározást: tenni kell valamit az orosz energiaszállításoktól való függőség mérsékléséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik