Nagyvilág

Vatikán csatlakozna Schengenhez

A növekvő terrorveszély arra készteti a Vatikánt, hogy kérje felvételét a schengeni egyezménybe - közölte pénteken Nicola Picardi, a pápai állam főügyésze.

Hangsúlyozta: az egyezmény hatálya nemcsak a határok ellenőrzésére terjed ki, de egyben lehetőséget nyújt tagjainak információcserére, operatív együttműködésre, az emberek biztonságát szolgáló megelőző és megtorló kezdeményezésekre. Picardi megjegyezte, hogy az egyezményhez csatlakozott országok számára különösen érdekesek a dokumentum azon kitételei, amelyek a rendőri és az igazságügyi szervek együttműködésének a megerősítését célozzák.

A vatikáni főügyész rámutatott arra is, hogy az EU-tag Olaszország szívében fekvő, alig fél négyzetkilométer alapterületű pápai állam határai enklávé jellegéből adódóan gyakorlatilag már most is megfelelnek a schengeni normáknak. Megfigyelők rámutatnak: a miniállamban évente megforduló több millió turista vonzza a bűnözőket is.

A statisztikák szerint a Vatikánban ugyan súlyos bűncselekményeket általában nem követnek el, de például a Szent Péter tér, különösen a pápa nyilvános miséire és imádságaira összegyűlt több ezres embertömeg miatt, ideális terep zsebmetszők és tolvajok számára.

Az esetleges terrortámadások megelőzése mellett a schengeni övezet tagállamai közötti információáramlás abból a szempontból is hasznos lenne a Vatikánnak, hogy segítségével hatékonyabban ki lehetne szűrni a bűnöző elemeket. A Vatikán biztonságát jelenleg 110 svájci gárdista és az olasz csendőrség 130 tagja szavatolja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik