Nagyvilág

Továbbra is stabil Saron állapota

Válságos, de stabil a súlyos agyvérzéstől cselekvésképtelenné vált Ariel Saron izraeli miniszterelnök állapota – közölte a jeruzsálemi Hadassza kórház. Az orvosok folytatják az altatóelvonást Sarontól, hogy megpróbálják visszahozni a kómából.

Pozitív eredményt mutatott az Ariel Saron izraeli kormányfő agyáról készült komputertomográfiás felvétel: a múlt héten súlyos agyvérzést szenvedett kormányfő agyában felszívódott a vérömleny – tudatták a kormányfőt kezelő kórház orvosai csütörtök esti közleményükben

A miniszterelnököt ápoló orvoscsapat vezetője – a korábbiakban némileg ellentmondva -kijelentette egy nyugati hírügynökségnek, hogy Saron állapota napról napra javul, a beteg egyre többet mozog, bár még mindig altatják.

A 77 éves Saron január 4-én szenvedett súlyos agyvérzést. Kórházi ápolása előreláthatólag hónapokig tart, orvosai szerint csekély az esélye annak, hogy visszatérhet még a politikába.

George Bush amerikai elnök csütörtökön felhívta telefonon Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfőt, hogy kifejezze együttérzését az izraeliekkel Saron agyvérzése miatt. Bush most először beszélt Olmerttal ebben a minőségében. Az amerikai elnök hívása annak jelének tekinthető, hogy a rövid szünet után, amelyet Bush Saron állapotára való tekintettel tartott, az elnök folytatja a magas szintű kapcsolattartást az izraeli vezetéssel. Bush elmondta: folytatja annak a tervnek a megvalósítását, amelyet Saronnal közösen alakított ki a közel-keleti béke megteremtésére.

Ahmed Korei palesztin kormányfő olasz lapokban közölt nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a palesztinok bármilyen jövőbeni izraeli vezetővel folytatják majd a párbeszédet. Korei nem tartotta fontosnak tudni azt, hogy kit kérnek majd fel Izrael vezetésére.

“Mi mindenkivel párbeszédet fogunk folytatni, akit a nép megválaszt” – hangoztatta. Hozzáfűzte: ha Olmert lesz e vezető, úgy vele tárgyalnak majd. A palesztin álláspont akkor sem fog változni, ha Saron esetleg felépülne és visszatérne a hatalomba – szögezte le. Izraelben március 28-án tartanak parlamenti választást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik