Nagyvilág

A guantanámói börtöntábor bezárását követeli az EP

Angela Merkel német kancellár után az Európai Parlament is sürgette a guantanámói hírhedt amerikai börtöntábor mielőbbi bezárását. A testület külügyi bizottságának elnöke közös stratégiát sürgetett a terrorizmus elleni harcban.

Az Európai Parlament nevében Elmar Brok, hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak – mint fogalmazott – minél hamarabb – fel kell oszlatnia a Kuba területén található amerikai börtöntábort. A Die Welt című német lapnak nyilatkozva a tekintélyes konzervatív politikus közölte, hogy az Európai Parlament hamarosan hivatalos követelést hagy jóvá erre vonatkozóan.

A washingtoni tárgyalásait éppen pénteken kezdő Merkel német kancellár egyesült államokbeli látogatásának előestéjén állt elő hasonló követeléssel. Brüsszel támogatja Angela Merkel bírálatát – fogalmazott Brok, aki egyben üdvözölte, hogy a kérdés napirendre kerül a német kancellár találkozóján George Bush elnökkel.

Elmar Brok szerint a guantanámói börtöntábor gyengíti a nyugati országokat a terrorizmus elleni harcban. A tábor működése sérti az emberi jogokat és megkérdőjelezi hitelképességünket – fejtette ki az európai parlamenti politikus.

Brok ugyanakkor közös stratégiát sürgetett a terrorizmus elleni harcban. Ennek a stratégiának jelentős részben az iszlámmal való párbeszéden kell alapulnia, mert csakis így érhető el a terrorizmus megfojtása – mondta az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik