Nagyvilág

Bush nem zárja be a guantánamói tábort

George Bush amerikai elnök elutasította Angela Merkel javaslatát a guantánamói fogolytábor bezárására.

Nagyon nyílt és nagyon őszinte megbeszélésnek nevezte – a határozott nézetkülönbségeket diplomáciai nyelven megfogalmazva – Angela Merkel pénteki fehér házi tárgyalását George Bush amerikai elnökkel, aki elismerő szavakkal szólt vendégéről, Németországot értékes szövetségesnek nevezte, de elutasította vendége felvetését, hogy zárja be a guantánamói fogolytábort. Bush elnök a Fehér Ház Keleti Termében tartott közös sajtóértekezletükön kiemelte a szoros együttműködés fontosságát, a közös feladatok közötti említette az terrorizmus elleni harcot, valamint az Iránnal folytatott atomvitát.

Bush a guantánamói rabtelep bezárását firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy sok a félreértés ebben a kérdésben, a fogolytábor az amerikai nép védelmét szolgálja és amíg a terrorfenyegetés fennáll, szükség van rá. A német kancellár asszony közölte, hogy felvetette a fogolytábor kérdését. A két ország között “olykor voltak nézetkülönbségek, ebben a tekintetben Guantánamót említettem meg” – fogalmazott.

Az amerikai elnök köszönetet mondott Németország afganisztáni szerepvállalásáért, Irak kapcsán pedig közös kívánságnak nevezte, hogy az ország népe békében élhessen. Bush egy kérdésre válaszolva elmondta, nem tud arról, hogy német titkosszolgálati ügynökök együttműködtek volna Bagdadban amerikai kollégáikkal az iraki háború előtt és alatt.

Többször is hangsúlyozta, hogy az atomfegyverrel felszerelt Irán nagy fenyegetést jelentene a világ biztonságára nézve, de kitért azon kérdés elől, hogy Washington milyen ENSZ-szankciókat képzel el a teheráni kormány ellen. Mint fogalmazott, nem fogja előre meghatározni a Biztonsági Tanácsnak, hogy mit tegyen, ha majd az iráni atomvita ügyét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a BT elé utalja.

Az iráni elnök Izrael létezési jogát megkérdőjelező kijelentéseire utalva Merkel kijelentette: Nem hagyjuk, hogy megfélemlítsen minket egy olyan ország, mint Irán. Emlékeztetett arra, hogy Irán a kétéves konzultációk során rendre visszautasított minden megoldási ajánlatot, legutóbb Oroszországét is.

Scott McClellan fehér házi szóvivő pénteken kijelentette, hogy a dolgok jelenlegi szakaszában a Biztonsági Tanács bekapcsolása az egyedüli választási lehetőség annak a célnak az elérésére, hogy Iránt megakadályozzák az atomfegyverrel való felszerelkezésben.

Bush elnök méltatta, hogy vendége szereti a szabadságot és utalt rá, hogy Angela Merkel nem csak tudja, de (Kelet-Németországban) a saját bőrén meg is tapasztalta, mit jelent zsarnokságban élni.

Az amerikai elnök jókívánságait fejezte ki Gerhard Schrödernek egy kérdésre válaszolva, amely utalt arra, hogy az előző német kancellárral nem volt súrlódásmentes a viszonya. Angela Merkel most látogatott először Washingtonba kancellári tisztségbe történt beiktatása óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik