Nagyvilág

Uniós vizsgálat a CIA-börtönökről

Az Európai Parlament politikai vezetői csütörtökön várhatóan megállapodnak annak a vizsgálóbizottságnak a felállításáról, amely az EU területén lévő állítólagos CIA-börtönök megléte után kutakodna.

Brian Crowley, a Nemzetek Európájáért Unió képviselőcsoportjának társelnöke szerdán a Reutersnek adott interjújában elmondta: a hét parlamenti frakció vezetőit és Josep Borrell házelnököt tömörítő Elnökök Értekezlete csütörtökön várhatóan határoz a vizsgálóbizottság felállításáról, dönt hatásköréről és a vizsgálat gyakorlati paramétereiről. A 41 éves ír politikus szerint az EP plenáris ülése már a jövő héten megszavazza a vizsgálóbizottság felállítását, és a grémium azonnal megkezdi működését. A testületnek legkésőbb 12 hét múlva kell letennie jelentését az EP plénuma elé.

A svájciak a kiszivárogtatókat keresik

Eközben a svájci kormány bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez, ki szivárogtatta ki a kelet-európai CIA-börtönökről beszámoló egyiptomi faxot a SonntagsBlick című újságnak. Mint ismert, a kairói külügyminisztériumból származó faxot a svájci titkosszolgálat csípte fülön és adta át a lapnak. Az egyiptomi külügyminiszter által szignált fax szerint iraki és afgán foglyokat hallgattak ki amerikai katonák egy romániai bázison. A dokumentum további táborokról beszél Bulgáriában, Ukrajnában, Macedóniában és Koszovóban, beszámol továbbá olyan jelentésekről, amelyek szerint az USA lengyel repülőtereket vett igénybe a foglyok szállításához.

Késhet a román csatlakozás?

Ha a kiszivárogtatások igazak, és valóban működtek titkos CIA-börtönök Romániában, akkor az ország EU-csatlakozását mindenképpen el kell halasztani, legalább 2009-re, de talán meghatározatlan időre is – jelentette ki Claude Moraes munkáspárti brit EP-képviselő a Daily Telegraph szerint. „Csak sajnálni tudom Claude Moraes megalapozatlan állításait a CIA fogdáival kapcsolatban, mivel azt gondolom, hogy ez a probléma, amelynek Románia nem részese, nem késleltetheti az ország EU-csatlakozását” – reagált Calin Popescu Tariceanu kormányfő az újságcikkre. A román miniszterelnök egyébként ígéretet tett arra, hogy az Európa Tanács vizsgálóbizottságának minden kért adatot meg fog adni Bukarest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik