Nagyvilág

Drákói szigor Szlovákiában

A Szlovákiában januárban hatályba lépett új büntető törvénykönyvet a gyilkosok és maffiózók szigorúbb büntetésére dolgozták ki. A végeredmény azonban szinte minden területen szigorodást hozott. A falfirkáért például ötéves börtönbüntetés járhat, és a betörőket jogosan lőhetik le a házukat védők.












Drákói szigor Szlovákiában 1


Drákói szigor Szlovákiában 2
Daniel Lipsic igazságügyi miniszter (Forrás: Új Szó)
Drákói szigor Szlovákiában 3

Szlovákiában januártól kemény büntetésekre számíthatnak a törvénysértők. A negyvenéves büntetőkódexet felváltó új, a keresztánydemokrata Lipsic igazságügyminiszterhez köthető törvény jóval szigorúbban rendelkezik a büntetésekről, felgyorsítja a bírósági eljárást, és modernizálja a perrendtartást.

Kemény retorziók

A jogszabály az amerikai módszert teszi lehetővé a betörők elleni védekezésben: amennyiben valaki a saját lakásában veszélyezteti a tulajdonos életét, a tulajdonos lőfegyverrel is védekezhet. De ennél jóval ártatlanabb bűntettekért is kemény szankció jár: a falfirka például januártól nem kihágásnak minősül, hanem bűncselekménynek, így szerzőjét az okozott kár nagyságától függően pénzbírsággal, de akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.

A szlovák állampolgárok ezentúl azt is meg fogják gondolni, hogy nem dohányzót cigarettával kínáljanak. A dohány ugyanis függőséget okozó anyagnak minősül, így fogyasztására való ösztönzésért öt év szabadságvesztésről is szólhat az ítélet, de kiskorúak esetén akár nyolcra is felkúszhat a börtönben letöltendő évek száma. Feltehetően a boltosok is komolyabban fogják venni a „kiskorúakat alkohollal nem szolgálunk ki” feliratot, mivel három évre rács mögé kerülhetnek, ha ezt mégis megteszik.

Szigorodik továbbá a bigámia megítélése, amiért két év börtön jár. Szintén két éves szabadságvesztés jár annak a szlovák állampolgárnak, akit a testvérével vagy más közvetlen hozzátartozójával folytatott nemi kapcsolat miatt ítélnek el. A családok életében is nagyobb teret kér az állam: a gyermekeit elhagyó vagy gyermekeivel nem törődő szülőt ötévi börtönbüntetéssel sújthatják, amennyiben ezzel vesztélyeztetik a gyermek életét.

Az erőszakos bűncselekmények megítélésében az új btk. a „kétszer és elég” elvet alkalmazza: a korábban már előre megfontolt szándékból elkövetett gyilkosság miatt elítéltek, másodszorra már csak életfogytiglani fegyházbüntetést kaphatnak.

A szervezett bűnözés keretében, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság szintén szigorúbb megítélés alá esik: legkevesebb 20 év fegyház jár érte.

Az Új Szó szlovákiai hetilap híradása szerint változik a lehallgatásokkal kapcsolatos szabályozás is: ha a bírósági engedéllyel végzett megfigyelés során nem derül ki a büntetőeljárás szempontjából lényeges dolog, a hang- és képfelvételeket meg kell semmisíteni, a megfigyelésről pedig az illetőt három éven belül kell tájékoztatni. Ez nem érvényes, ha rendkívül súlyos bűncselekményről vagy szervezett bandáról, terrorszervezetről van szó.

Modern eljárás

Az új kódex egyébként modernizálja az eljárást, a perrendtartást és az igazságszolgáltatás gyakorlatát is. Legfontosabb pontjai között tartják számon például az alternatív büntetések (házi őrizet, közmunka) bevezetését és a peren kívüli megegyezést, amivel a túlterhelt bíróságokat akarják mentesíteni. Megváltozik a tárgyalások menete is: januártól nem a bírónak kell lefolytatnia a bizonyítási eljárást, hanem az ügyészeknek és védőknek, ami szintén az amerikai módszerre hasonlít.

A gyorsabb ítélkezés érdekében a legfeljebb öt év szabadságvesztéssel járó bűncselekmények elkövetése közben tetten ért gyanúsítottat a letartóztatástól számított 48 órán belül átadhatják a bíróságnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik