Nagyvilág

Késhet a lengyel költségvetés

A tervek szerint január 14-én kerül második olvasatban a szejm elé a lengyel kormány 2006. évi költségvetési terve – írja a Világgazdaság. Az előjelek nem túl kedvezők. Kazimierz Marcinkiewicz kisebbségi kormányát a közelmúltban már két alkalommal is leszavazta a parlament.

Csökkentenék a hiányt

A Marcinkiewicz-kormány az elődje által kidolgozott költségvetési terven csak módosításokat hajtott végre. Ezek közül a leglényegesebb, hogy a költségvetési hiányt az eredetileg tervezetthez képest 2,5 milliárddal, 30,547 milliárd zlotyra csökkentené. A 194,148 milliárd költségvetési bevétellel szemben 224,695 milliárd kiadás állna.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) – amellyel a közvélemény akarata szerint a győztes jobboldali konzervatív Jog és Igazságosságnak (PiS) koalícióra kellett volna lépni – mind több jelét adja annak, hogy nem fogja támogatni a költségvetési tervjavaslatot. A párt gazdasági guruja, Zbigniew Chlebowski bejelentette, hogy több mint egymilliárd zloty további csökkentésre tesz majd javaslatot. A módosítást a PO főleg az adminisztratív kiadások megvágásával akarja elérni.

A populista Önvédelem agrárpárt gazdasági szakértője, Renata Rochnowska ugyanakkor a költségvetésen belül a támogatási keretek átcsoportosítását követeli. Százötvenmillió zlotyt a gazdák üzemanyag-vásárlásainak támogatására, százmilliót a munkaalap növelésére, 150 milliót pedig az olcsó lakásépítések és egyéb lakásokkal kapcsolatos kiadások kiegészítésére különítene el.

Ezt a lehetőséget a PiS gyakorlatilag elvetette. A kormánypárt egyik meghatározó vezető személyisége, Przemyslaw Gosiewski bejelentette, hogy a PiS kitart azon hagyomány mellett, hogy a költségvetés megvalósítását támogató politikai hivatalok gazdálkodási keretét sohasem csökkentik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik