Nagyvilág

Mekkai zarándoklat: a terroristák az iszlám ellenségei

A haddzsra készülve több mint kétmillió muzulmán hívő zsúfolódott össze a Mekka melletti szent Arafát-hegyen, ahol a szaúd-arábiai főmufti szentbeszédében elítélte a „vallási cirádákkal körített" terrorizmust.

A hagyomány szerint 1400 évvel ezelőtt Mohamed próféta ezen a helyen mondta el utolsó prédikációját.

Abdel-Azíz as-Sejk kijelentette: a terroristák a legnagyobb bűnt követik el az iszlám ellen, mert miattuk azonosítják sokan a terrorizmust a muzulmán vallással. A szaúd-arábiai televízió által is közvetített prédikációban felszólította a hívőket: védelmezzék meg az iszlámot és az iszlám jog alapjait „a tudatlanokkal és a vallási fanatikusokkal” szemben. Ugyanakkor a Nyugattal szemben is kritikus hangot ütött meg: „Háború folyik hitünk ellen, kultúránk ellen a terrorizmus elleni harc ürügyén. Állhatatosnak kell lennünk, össze kell fognunk vallásunk védelmében” – mondta, hozzátéve: „Isten katonái győzedelmeskedni fognak”.

Idén már 76 halott

Az utóbbi években általában mintegy kétmillió résztvevője volt a mekkai zarándoklatnak, a haddzsnak, amelyre a Korán szerint minden hívő muzulmánnak életében legalább egyszer el kell mennie. A haddzsot a nagy tolongás miatt általában kisebb-nagyobb tragédiák kísérik. 2004-ben 250 zarándokot tapostak halálra a tömegben kitört pánik miatt, idén még az ünnep kezdete előtt, csütörtökön Mekkában összedőlt egy ötemeletes szálloda, 76 zarándok halálát és 62 sérülését okozva. A kormány ígéretet tett a tragédia okának felderítésére, Abdallah király pedig bejelentette, hogy a szerencsétlenség túlélői az állam költségén fejezhetik be zarándoklatukat.

Tamifluval is készültek

Idén mintegy 60 ezer rendőrt, orvost és mentőst mozgósítottak a haddzs idejére, elkerülendő, hogy valamilyen incidens foltot ejtsen a szent zarándoklaton. Az idei haddzs egy új fenyegetést is hozott: egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy az óriási tömeg megteremtheti a feltételeket a madárinfluenza egy újabb, halálos vírustörzsének kialakulásához. A szaúdi kormány 25 millió rialt (6,7 millió dollárt) költött a Tamiflu gyógyszerre, amely csökkentheti a madárinfluenza-fertőzés súlyosságát, amennyiben a beteg a tünetek megjelenését követő napokban beveszi azt.


A szaúdi kormány biztonsági megfontolásokból módosította a Mekkától öt kilométerre fekvő Mina-völgybe vezető zarándok-útvonalat, és bejelentette: nem engedélyezi, hogy az érkezők sátrakat verjenek ott. Keddtől a zarándokok három napon keresztül a Mina-völgyben fognak tartózkodni, ahol kezdetét veszi az íd al-adha ünnepe. Ábrahám áldozatára emlékezve a hívők állatáldozatot mutatnak be, majd végrehajtják a sátán megkövezésének szertartását. Ez a mekkai zarándoklat utolsó rítusa, amely azt jelképezi, hogy a muzulmán hívők ősi hagyomány szerint elutasítják a rosszat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik