Nagyvilág

Ausztria továbbviszi az EU-alkotmány vitáját

Az osztrák kancellár Bécsben kijelentette, hogy „nem halott az Európai Unió alkotmánya", és a január 1-től kezdődő soros osztrák EU-elnökség kiemelt feladatnak tekinti a dokumentummal kapcsolatos vita továbbvitelét.

A soros EU-elnökséget adó Ausztria kormánya együttes ülésen adott tájékoztatást a teljes létszámban megjelent EU-bizottságnak az elnökséggel kapcsolatos terveiről. A Wolfgang Schüssel megerősítette, hogy a következő hat hónapban Ausztria „lendületet szeretne adni Európának”. Elutasította az „európai keménymag” gondolatát, hangsúlyozva, hogy a 25 tagország mindegyikének a közös kezdeményezéseire van szükség – tudósít az MTI.

A kancellár szerint párbeszédet kell folytatni az emberekkel Európa határairól, az intézményekről, nem csak arról kell beszélni, hogy honnan jövünk, legalább ennyire fontos, hogy merre tartunk – értesült a BruxInfo. Az unió előtt álló kihívásnak nevezte a tavalyi sikertelen népszavazásokat, a terrortámadásokat, a gazdasági növekedés lassúságát. Az EU akkor erős, ha az intézmények közösen, vállvetve lépnek fel, ezért az elnökségi félév alatt nagyon szoros együttműködést kívánunk megvalósítani a Bizottsággal – mondta.

Schüssel úgy nyilatkozott, hogy az elnökség első felében, a márciusi csúcsig az embereket legközvetlenebbül érintő problémák, mint a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés gyorsítása állnak majd a középpontban. A kis- és középvállalatok segítése, illetve a kutatási-fejlesztési erőforrások növelése lesz a két legmeghatározóbb súlypont. A második három hónap során pedig az Európa jövőjéről a tavalyi sikertelen népszavazások után megindított gondolkodási periódus, uniós zsargonnal a reflexiós fázis felpörgetése, intenzívebbé tétele, illetve a júniusi csúcson az első szakaszának lezárása lesz a legfontosabb feladat – írja a BruxInfo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik