Nagyvilág

Törökország nyugati részén is felütötte a fejét madárinfluenza

Ismét felütötte fejét a madárinfluenza Törökország nyugati részén, miközben a keleti országrészben továbbterjed a betegség.

“Madárinfluenzát állapítottak meg két vadkacsánál az Ankarától 100 kilométernyire nyugatra fekvő nallihani gát közelében” – jelentette be Mehdi Eker török mezőgazdasági miniszter, aki a kelet-törökországi járványügyi helyzetről tájékoztatta a sajtó képviselőit. A szóban forgó terület ezer kilométernyire található azoktól a fertőzött térségektől, ahol az utóbbi néhány napban három gyermekkel végzett a betegség. A beteg vadkacsák felfedezése arra enged következtetni, hogy valószínűleg költöző madarak terjesztik a betegség vírusát az országban.

Az elsősorban szárnyasokat pusztító kór októberben jelent meg először Törökország egyik nyugati csücskében, nem messze a Márvány-tengertől, Nallihan településtől jóval nyugatabbra. A hatóságok a múlt hónapban mégis madárinfluenzától mentesnek nyilvánították a térséget az ilyenkor szokásos egészségügyi vesztegzárral kapcsolatos intézkedések végrehajtása után.

Törökország keleti részén mostanáig három gyermek életét követelte a betegség, ők voltak a madárinfluenza Délkelet-Ázsián és Kínán kívüli első ismert halottai.

A mezőgazdasági miniszter péntek esti közlése szerint Törökország tíz keleti és délkeleti vidékén összesen 14 ezer szárnyast semmisítettek meg a madárinfluenza miatt. Hakkari délkeleti tartományban, ahol nem észlelték a kórt, a lakosok maguk ölték le szárnyasaikat merő elővigyázatosságból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik