Nagyvilág

Még legalább két napig altatják Saront

Az életmentő műtétet követően még legalább 48, de akár hetvenkét órán át is altathatják a súlyos agyvérzést szenvedett Ariel Saron izraeli miniszterelnököt, aki valószínűleg már nem lesz képes ellátni kormányfői teendőit. A Likud párti miniszterek maradnak a kormányban.

“Imádkozunk azért, hogy béke legyen a Szentföldön, azért, hogy az Úr kegyelméből köszöntsön tartós béke az ott élőkre” – mondta a XVI. Benedek pápa anélkül, hogy megemlítette volna az izraeli miniszterelnök nevét. Saron július 6-án izraeli látogatásra hívta meg XVI. Benedek pápát.
“Országunk legmélyebb rokonszenvét nyilvánítja Ariel Saronnak (…) Imádkozunk felépüléséért” – mondta George Bush amerikai elnök, aki beszédében “jó emberként, erős emberként”, illetve olyan személyként jellemezte Saront, akinek volt “víziója a békéről”.

Slómó Mor-Jószéf, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy Saron “legalább 48 órán át” mély mesterséges kómában és lélegeztetőgépen marad, hogy csökkentsék a nyomást koponyájában, és “felépüljön a súlyos traumából” a hétórás műtét után. Az altatási időszak után az orvosok abban reménykednek, hogy a 77 éves beteg fokozatosan felébred. Saron állapota egyelőre változatlan, de stabil.

“Állapotának stabilizálása a javulás kezdete lehet, de ez egy hosszú folyamat” – mondta Slómó Mor-Jószéf arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy mikor nyerheti vissza eszméletét a kormányfő. “Néhány órán belül ez nem fog bekövetkezni” – tette hozzá.


A professzor elmondta, hogy Saron pupillái ingerlésre, fényre reagálnak, “ami azt jelenti, hogy az agy működik”. A pupillák reagálását független orvosok ugyancsak kedvező jelnek tartják az önálló agyi tevékenység szempontjából. (Izraeli televíziók előzőleg kórházi forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy a miniszterelnök nincs vegetatív állapotban, agyi és szív funkciói ismét gépi segítség nélkül működnek.) “Állapotának minden paramétere a várt értékeket jelzi” – fejtette ki az igazgató, de kiemelte, hogy “még korai volna előrejelzésekbe bocsátkozni a kezelés kimenetelét illetően”.

Arra a kérdésre, hogy Saron mikor térhet vissza hivatalába, közölte: “Hangsúlyoznom kell, hogy a jelenlegi körülmények ismeretében a jövőre nézve ez nem lesz lehetséges”. A professzor egyúttal védelmébe vette azt a korábbi orvosi döntést, amely alapján Saront véralvadásgátlókkal kezelték december 18-án elszenvedett szélütése után, hangsúlyozva, hogy a miniszterelnök a megfelelő adagokat kapta. Független szakértők valószínűnek tartják, hogy a gyógyszerek alkalmazása okolható a második agyvérzés súlyosságáért, mindazonáltal hozzáteszik: kezelőorvosai nem hibáztathatók felírásuk miatt.

A következő orvosi tájékoztatást Saron állapotáról péntek reggelre ígértek a Hadassza kórházban. 

Maradnak a Likud párti miniszterek


Ariel Saron izraeli miniszterelnök súlyos agyvérzésére való tekintettel hivatalukban maradnak az izraeli kormány Likud párti miniszterei, jóllehet eredetileg úgy tervezték, hogy a közelgő választások miatt a hét végén benyújtják lemondásukat – erősítette meg újfent a négy érintett miniszter egyike.

Dan Naveh egészségügyi miniszter csütörtök este az Egyes csatorna izraeli tévéállomásnak nyilatkozva azzal indokolta döntésüket, hogy meglehetősen otromba viselkedés lenne, ha a Likud miniszterei vasárnap azzal állnának elő, hogy nem érdekli őket az életéért küzdő miniszterelnök betegsége és benyújtanák lemondásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik