Külföld

Saron életéért küzdenek

admin
admin

2006. 01. 05. 09:18

Továbbra is az életéért küzd Ariel Saron izraeli miniszterelnök, miután szerda este agyvérzést szenvedett, és hétórás műtéten esett át. Saron állapota súlyos, és ha fel is épül, nem térhet vissza a politikai életbe elemzők szerint.

Ehud Olmert előlép

Az átmenetileg Izraelt irányító politikus Saron legfőbb szövetségese volt az elmúlt öt évben: feltétel nélkül támogatta a kormányfő gázai kivonulási tervét és annak végrehajtását, a Likud elhagyását és a Kadima megalakítását. Elemzők úgy vélik, a munkamegosztás szerint ő vetette fel a merész politikai terveket, így a reakciók ismeretében játékteret nyitott Saron számára. A 60 éves, jogi végzettségű politikus 28 éves kora óta tagja a parlamentnek; 1993-2003 között Jeruzsálem polgármestere volt, a Saron-kormányban 2003 óta miniszterelnök-helyettes, 2005 nyara óta pedig pénzügyminiszter is. A Jerualem Post szerkesztője szerint Olmert kevéssé karizmatikus, mint Saron, így nehezebben tudja keresztülvinni időnként ellentmondásos elképzeléseit.

Ariel Saron orvosai úgy döntöttek, legalább a következő 24 órában altatják az izraeli miniszterelnököt, hogy lehetővé tegyék felépülését a súlyos agyvérzésből. Mint a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója közölte, Saront mélykómás állapotban lélegeztető gépre helyezték, hogy fenntartsák az alacsony vérnyomást koponyájában. Az igazgató szerint a kormányfő állapota súlyos, de stabil. Egyúttal cáfolta azokat az egész országban lábra kapott híreszteléseket, amelyek szerint Saron állapota sokkal súlyosabb, mint amit hivatalosan beismernek. Slómó Mor-Jószéf professzor ígéretet tett arra, hogy a kórház közleményt fog kiadni, bármilyen változás áll be Saron állapotában.


Az izraeli kormányfőt szerdán késő este agyvérzéssel szállították a jeruzsálemi kórházba, ahol műtétnek vetették alá, jogköreit pedig ideiglenesen helyettesére ruházták át. A kórházigazgató csütörtök reggeli bejelentése szerint a hatórás műtéttel a vérzést sikerült megállítani, de Saront visszavitték a műtőasztalra, ahol komputertomográfiás beavatkozást hajtottak végre rajta.


A kormányfő kezelésében részt nem vevő idegsebészek szerint nem valószínű, hogy a miniszterelnök képes lesz teljesen felépülni egy ilyen erős agyvérzés után. Általában egy nappal az agyvérzés után lehet megállapítani, hogy az milyen maradandó károsodásokat okozott a betegnél. A Háárec című izraeli napilap internetes oldalán azt írta, hogy Ariel Saron fél teste megbénult.


A történtek után egy magát megnevezni nem kívánó izraeli miniszter szerint “egyértelmű, hogy Saron nem fog többé kormányfőként szolgálni” Ezt erősítette meg egy ausztrál idegsebész is, aki szerint a műtétek hosszú időtartama is erre utal, továbbá Saron esélyeit előrehaladott kora, 77 éve is rontja – írja a Jerusalem Post.


Második szélütés

Saront rosszullét miatt szállították be a jeruzsálemi Hadassza kórházba, ahol csütörtökre szívműtétre volt kiírva. A kormányfő a Negev-sivatagban lévő birtokán pihent a tervezett műtét előtt. A kórház azt ígérte, hogy csütörtök reggel közleményben számol be a nemrégiben egy könnyebb szélütést már elszenvedett politikus egészségi állapotáról.


Saron először december 18-án szenvedett enyhe agyvérzést, azóta véralvadásgátló gyógyszerekkel kezelték, csütörtökön pedig szívműtétet terveztek rajta elvégezni. A politikus jelentős súlyfelesleggel küszködik, de ezt leszámítva az első szélütés után végzett orvosi vizsgálatok során egészségi állapotát általában véve jónak találták.


Népszerűsége csúcsán

A történtek miatt a miniszterelnöki jogköröket ideiglenesen Saron helyettesére, Ehud Olmertre ruházták át, akinek vezetésével csütörtök reggel rendkívüli kormányülést tartanak. Az izraeli előírások értelmében, amennyiben a kormányfő képtelenné válik feladatai ellátására, a miniszterelnök funkcióit 100 napig töltheti be helyettese. A 101. napon a kormány feloszlik, és az államfő megbízza a parlament egy képviselőjét, hogy 14 napon belül hozzon létre új kormányt. A Jerusalem Post című napilap azonban megjegyzi, hogy az izraeli törvények nem adnak egyértelmű eligazítást arra vonatkozóan, ha Saron meghalna, mert kormánya már így is ügyvezető kormány, és nem felelős a Kneszetnek. A lap szerint ebben az esetben az eredetileg kitűzött időpontban, március 28-án kell megtartani a parlamenti választásokat

Saron egészségi állapotának drámai mértékű romlása olyan időszakban következett be, amikor a politikus újonnan alapított centrista pártja, a Kadima (Előre) élén újraválasztásáért küzd a március végére tervezett parlamenti választások előtt. A közvélemény-kutatások szerint a kormányfő népszerűség terén toronymagasan vezet politikai vetélytársaival szemben. Saron esetleges halála, vagy munkaképtelensége minden bizonnyal politikai felfordulást okozna a választásokra készülő országban.


A baloldali Munkapárt vezetője, Amír Peretz már jelezte, hogy a történtekre való tekintettel felfüggesztik a kampánytevékenységet. A Likud miniszterei közölték, hogy amíg szükséges, a kormány tagjai maradnak.

Az arab nyelvű adók is élőben közvetítenek

Ahmed Dzsibríl, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért-Főparancsnokság elnevezésű, szíriai székhelyű szélsőséges fegyveres szervezet vezetője Damaszkuszban “Isten ajándékának” nevezte Saron súlyos betegségét. Ugyanakkor az al-Arábíja csatorna palesztin kommentátora úgy beszélt Saronról, mint “az első izraeli vezetőről, aki felhagyott azzal a követeléssel, hogy Izraelnek joga van az összes palesztin földre”, utalva a Gázai övezetből történt kivonulásra. “Egy élő Saron jobb ma a palesztinoknak, mindazoknak a bűnöknek ellenére, amiket elkövetett ellenünk” – mondta a hírmagyarázó. Raanan Giszin, Saron szóvivője a kórház előtt nyilatkozva figyelmezette Izrael ellenségeit, “akik esetleg eljátszanak azzal a gondolattal, hogy kihasználják ezt a helyzetet”: az izraeli hadsereg és a biztonsági erők készek szembeszállni velük.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.