Külföld

Lemondott a palesztin választási bizottság

admin
admin

2006. 01. 05. 15:31

Benyújtotta lemondását Mahmúd Abbász palesztin elnöknek küldött levelében a palesztin választási bizottság, veszélybe sodorva ezzel a január 25-re kitűzött palesztin törvényhozási választások megtartását.

A bizottság azzal indokolta döntését, hogy Ahmed Korei palesztin kormányfő jogellenesen beavatkozik a választási folyamatba. A palesztin választásokat ellenőrző független bizottság nélkül azonban nem lehet megrendezni a választásokat, minthogy a testület van megbízva a szavazás logisztikai feladatainak lebonyolításával -írja a Reuters.

Hanna Nászer, a bizottság elnöke közölte: azért nyújtották be lemondásukat, mert a miniszterelnöki hivatal ragaszkodik ahhoz, hogy a biztonsági erők tagjai laktanyáikban szavazzanak, nem pedig szavazókörzetükben. A bizottság csak abban az esetben vonja vissza lemondását ha a kormány érvényteleníti a 60 ezer főnyi palesztin biztonsági erő laktanyai szavazására vonatkozó döntését. Nászer szerint ugyanis a laktanyai szavazás meghiúsítja a választások átláthatóságát, ellenkezik a törvényekkel és a bizottság által előírt választási eljárással is.


Bizonytalan szavazás


Abbászra nyomás nehezedik saját, mélyen megosztott Fatah mozgalmának több vezető tagja, köztük Korei részéről a választások elhalasztása végett. A palesztin elnök már közölte: lehetséges, hogy elhalasztják a választásokat, ha Izrael nem engedi meg a kelet-jeruzsálemi palesztinok részvételét. A választások szorosnak ígérkeznek, mert az első ízben induló Hamász radikális palesztin szervezet jelöltjeinek igen jó esélyeik vannak a kormányzó Fatahhal szemben.

Közben a választási kampánynak már halálos áldozata is volt. Egy 27 éves palesztin férfi akkor vesztette életét, amikor a Gázában hatalmon lévő Fatah mozgalom és a rivális Hamász radikális iszlám szervezet aktivistái között fegyveres összetűzés tört ki. Szemtanúk elmondása szerint az indulatok akkor szabadultak el, amikor a két tábor a január végén esedékes palesztin törvényhozási választásokra mozgósító plakátokat akarta elhelyezni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.