Nagyvilág

Saron családját korrupcióval vádolják

A rendőrségnek bizonyítékai vannak arra, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő családja 3 millió dollár kenőpénzt kapott egy ausztriai üzletembertől illegális kampánypénz részeként - jelentette a Channel 10 izraeli televízió.

A televízió bemutatott egy dokumentumot, amit közlése szerint a rendőrség foglalt le egy izraeli családtól, s mint vesztegetési bizonyítékot átadott a bíróságnak. A rendőrség az 1999-es választási kampányhoz kötődő ügyet állítólag már több mint két éve vizsgálja. Az izraeli miniszterelnök egyik tanácsadója nem volt hajlandó kommentálni a jelentést. “Nem illetékes, hanem egy riporter állítja ezt. Mióta kell nekem a Channel 10 riporterének találgatásaira válaszolnom?” – mondta.

A riportot akkor sugározta a tévécsatorna, amikor Ariel Saron új pártja, a Kadima (Előre) élén újraválasztásáért küzd a márciusi parlamenti választásokon.

Az izraeli kormányfő magasan vezet a közvélemény-kutatásokban annak ellenére, hogy a választópolgárok nagy száma úgy véli: Saron és családja is korrupt.

A riportot azon a napon sugározták, amikor Saron fia, Omri lemondott parlamenti mandátumáról az ellene indult bírósági eljárás miatt, amely a Channel 10 által is említett 1999-es választási pénzekhez kötődik. Omri Saron a kneszetben a jobboldali Likud képviselője volt, amelyből apja tavaly novemberben kilépett, hogy létrehozza a Kadimát. Omri Saron ellen tavaly augusztusban emeltek vádat az izraeli választási törvény megsértése, csalás, hamis tanúzás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt. A vád szerint apja egyik fő politikai tanácsadójaként fiktív cégeket hozott létre Ariel Saronnak a Likud elnöki tisztsége elnyeréséért indított 1999-es kampánya finanszírozására.

A 41 éves Omri Saron lemondott mentelmi jogáról, majd novemberben elismerte bűnösségét is az ellene folyó perben. Ha bűnösnek találják, Omri Saront hét évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, bár az izraeli média találgatásai szerint kisebb büntetést fog kapni. Az izraeli főállamügyész bizonyítékok hiányára hivatkozva úgy döntött, hogy Ariel Saron kormányfő ellen nem emel vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik