Nagyvilág

Pusztító földrengés Jáva szigetén

Legalább 150 ember vesztette életét, és több mint száz otthon vált a lezúduló sár martalékává a közép-indonéziai Jáva szigetén ma reggel történt földcsuszamlásban. A héten ez már a második földrengés a térségben.

A monszunesők okozta földcsuszamlás Cijeruk faluban történt a reggeli órákban. Helyi tisztségviselők közlése szerint a falu mellett magasodó Raja-hegyről lezúduló sárlavina mintegy száz házat temetett maga alá, 2500 épület pedig megrongálódott – írja a BBC. Az áldozatok nagy számának egyik oka, hogy a tragédia idején a helyi lakosok még aludtak vagy imádkoztak.

A helyszínre vezényelt mentőalakulatok eddig mindössze tizenkét embert menekítettek ki a sártengerből, és egyetlen holttestet találtak. Az egyik tisztségviselő szerint 160-ra becsülik a tragédia halálos áldozatainak a számát; más források 200-ra tették a halottak – és összesen több mint 250-re a halottak és eltűntek számát. Közben tovább keresik a keddi földrengés túlélőit is, melyben legkevesebb 57 ember vesztette életét.

Az Indonéziában októbertől áprilisig tartó esős évszak januárban és februárban különösen heves csapadékkal jár, amely gyakran okoz sok halálos áldozatot követelő árvizeket és földcsuszamlásokat. Környezetvédők szerint az esőerdők folyamatos kiirtása vezet a szigeten egyre gyakoribb környezeti katasztrófákhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik