Nagyvilág

Újabb erőszakhullám Irakban

Több mint harmincan meghaltak és több tucatnyian megsebesültek egy az iraki fővárostól északra történt robbantásos merényletben, amely egy temetésen történt. Ezzel együtt legkevesebb ötvenre nőtt a szerdai merényletek halálos áldozatainak száma az országban.

Az iraki fővárostól 100 kilométernyire fekvő Modadíjában egy öngyilkos merénylő robbantotta fel a kabátjában lévő robbanószerkezetet. A robbantás előtt támadók aknavetőkkel és automata fegyverekkel lőtték a gyászolókat, akik megpróbáltak a temetőben fedezéket találni. A városi kórház igazgatójának unokaöccsét temették.

A rendőrség közölte, hogy szintén a Bagdadtól északra fekvő térségben fegyveresek megtámadtak egy hatvan tartálykocsiból álló konvojt, és húszat kilőttek közülük. Az üzemanyag-szállítmányt a kormány rendelte a fővárosba, hogy enyhítsen a benzinhiányon, amely azóta tart, hogy a biztonsági kockázatok miatt tíz napja le kellett állítani a szállításokat Beidzsiből, Irak fő olajfinomítójából. A szerdai támadás után egy újabb, szintén hatvan tartálykocsiból álló konvoj indítását elhalasztották.

Bagdadban öt embert ölt meg egy távirányítású pokolgép, amely a rendőrség egyik járőrét vette célba Kázimíja kerületben. A halottak között rendőrök és civilek is vannak, sok a sérült. Mintegy húsz gépkocsi megrongálódott a környéken.

Január közepén lesz választási eredmény

A temetői merénylettel együtt legkevesebb ötvenre emelkedett a szerdai terrorcselekmények áldozatainak száma, ami azt jelenti, hogy ez volt a legvéresebb nap Irakban a december 15-i parlamenti választások óta.

A választási eredményeket még mindig nem tették közzé, de a választási bizottság szerdán azt közölte, hogy már nem kell sokáig várni. Az eredményt azután hozzák nyilvánosságra, hogy befejeződik a választással kapcsolatos panaszok nemzetközi feldolgozása, azaz január közepén. A kormánykoalícióról tárgyaló fő síita, szunnita és kurd pártok közel állnak a kormányzati megállapodás megkötéséhez, jelenleg a miniszterelnök személyét vitatják meg – közölte az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsának egyik illetékese.

A párt a jelenlegi kormánykoalíció egyik meghatározó tagja. A koalícióban szintén érdekelt szunnita Iraki Iszlám Párt egyik illetékese kiállt a temetői merényletben megtámadott síiták mellett, mondván, hogy elítéli a tetteseket, akik meg akarják osztani az országot. “Ez nem fog sikerülni nekik, és létrehozzuk a nemzeti egységkormányt” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik