Külföld

Csak egy vájár élte túl a nyugat-virginiai bányaszerencsétlenséget

admin
admin

2006. 01. 04. 09:42

Csak egy vájár élte túl a nyugat-virginiai bányaszerencsétlenséget a szerdára virradóra megtalált 13-ból - közölték a bányavállalat tisztségviselői a hozzátartozókkal, miután három órával korábban azt közölték, hogy a mentők egy kivételével élve találták meg a lent rekedt bányászokat.

Ben Hatfield, az International Coal Group ügyvezető igazgatója a mentők és a mentőparancsnokság közötti kommunikációs félreértéssel magyarázta a korábbi téves közlést.

A mentőegységek egyelőre nem közöltek semmit a bányászok állapotáról, akik másfél napot töltöttek a külvilágtól elzárva 80 méter mélységben, a kijárattól több mint két kilométerre. Ez volt az első munkanapjuk az év végi ünnepek után. A szerencsétlenség időpontjában összesen 19-en dolgoztak a tárnában, de hat társukat nem sokkal a detonáció után sikerült sértetlenül kimenteni.

A robbanás okáról egyelőre csak feltételezések láttak napvilágot. Elképzelhetőnek tartják, hogy a rossz szellőzés miatt a járatokban szivárgó metángáz robbant be. Az azonban tény, hogy az állam fővárosától, Charlestontól 161 kilométerre északkeletre fekvő Sago bánya, amelyet tavaly márciusban vett meg az International Coal Group (ICG), sok bírálatot kapott az elmúlt időszakban nem megfelelő biztonsága miatt. Egy decemberben véget ért, 11 hetes szövetségi vizsgálat összesen 46 olyan esetet állapított meg, amelyek megsértették az amerikai bányaegészségügyi és biztonsági rendszabályokat. Az amerikai bányaegészségügyi és biztonsági hivatal 208 alkalommal említette a Sagóval kapcsolatos problémákat 2005 folyamán, míg Nyugat-Virginia állam bányahivatala 144 esetben részesítette figyelmeztetésben az ICG-t.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.