Nagyvilág

Több mint egy tucat halott a német jégcsarnokban

A hatóságok feltételezése szerint legalább tizenöt ember- köztük négy gyermek - lelte halálát a bajországi Bad Reichenhall városában beomlott jégcsarnok romjai alatt .

A mentőalakulatok mentőkutyákkal és daruk bevetésével egész éjjel kutattak a jégcsarnok beomlott tetőzetének romjai között, remélve, hogy találhatnak még túlélőket. Eddig kilenc holttestet emeltek ki a romok alól; a hatóságok kedd reggelre azonosították mind a kilenc kiemelt holttestet. Egy felnőtt nő, két kamasz és hat gyerek van a már azonosított elhunytak között. További hat személyről tudják bizonyosan a hatóságok, hogy még a romok alatt vannak. A mentőalakulatok szerint valószínű, hogy ez a hat ember sincs már életben.


A rendőrség cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek szerint kopogás hallatszik a leszakadt tetőszerkezet alól, tehát túlélők várnak még ott kiszabadításukra. “Sajnos halálos csend van a romokkal borított csarnokban” – mondta egy rendőri szóvivő.


Feltevések szerint a tetőszerkezet nem bírta el az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű hó tömegét. Egy rendőrségi illetékes annak a feltevésének adott hangot este, hogy a romok alatt még további halottak fekszenek.

Recsegő hangokat hallottak

A jégcsarnokot bérlő helyi sportklub, az EHC szóvivője a ZDF televízió esti híradójának nyilatkozva arról beszélt, hogy a klub utánpótlás korú jégkorongozóinak 16 órára beütemezett edzését le kellett mondani, mivel a délután folyamán recsegő hangokat hallottak a csarnok tetőszerkezete felől.

A szóvivő hibának minősítette, hogy a veszélyre nem hívták fel a vendégek figyelmét, illetve hogy óvatosságból nem ürítették ki a csarnokot, amely 16 óráig a közönség rendelkezésére állt. A tető néhány perccel 16 óra után szakadt le, maga alá temetve a bent lévő vendégeket, korcsolyázókat, köztük számos gyermekes családot.

Fritz Braun, a városi rendőrség szóvivője viszont a ZDF-nek nyilatkozva tagadta, hogy tudomásuk volna olyan előjelekről, amelyek a közelgő tragédiára engedtek volna következtetni. Braun az n-tv német hírtelevíziónak elmondta: a tűzoltóknak először alá kellett dúcolni a tető maradványait, hogy bejuthassanak az épületbe, most pedig megpróbálják megemelni a beomlott tetőszerkezetet.

Kutyákkal mentenek

A mentési munkálatokat nehezíti a sűrű havazás, de a bajor vöröskereszt és a mentőszolgálat munkatársai már megérkeztek a helyszínre, és sátrakat vertek fel, ahol elsősegélyben részesíthetik a sérülteket. A mentők kutyákkal kutatnak a romok alatt rekedt emberek után.

A mentők és a tűzoltók versenyt futnak az idővel: ha a beszakadt tető romjai közé szorult emberek nem szenvedtek is súlyos, életveszélyes sérülést, a fagypont alatti hőmérséklet következtében órákon belül végzetesen kihűlhet a jeges földhöz szorított testük.

Edmund Stoiber bajor miniszterelnök első nyilatkozatában mély megrendülésének adott hangot a tragédia hallatán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik