Nagyvilág

Mexikói zapatista indiánok országjárásba kezdtek

Ellenzéki mexikói zapatista indiánok ezrei kezdtek országjáró körútba, hogy felpezsdítsék a mexikói politikai életet. A kormány üdvözölte a megmozdulást, mely véleményük szerint erősítheti a demokráciát Közép-Amerikában.

A zapatisták négy év óta nem kezdtek ilyen nagyméretű megmozdulást, amelyet mintegy hat hónapra terveznek – írja a BBC. A zapatisták országjáró körútjuk során a terveik szerint elmennek Mexikó mind a 31 szövetségi államába, valamint a fővárosba a júliusban esedékes elnökválasztásig.

A kormányzat üdvözölte a zapatisták menetét, amely során a mozgalom követői eszméiket és véleményüket ismertetik meg. A zapatisták egyik vezére, Marcos alparancsnok a közép-mexikói hegyekben lévő San Cristobal De Las Casas székesegyháza előtt pedig kész találkozni nem kormányzati szervek és vallási menekültek képviselőivel.

Vincente Fox elnöki szóvivő eközben maga is megkezdte az indián kommunák meglátogatását. Az elnök 2000 decemberében, amikor hat évre elfoglalta az államfői posztot, bezáratott több, a zapatista területek közelében lévő katonai létesítményt, és a mozgalommal szimpatizáló rabokat engedett ki a börtönökből.  Az indiánok mellett kiálló politikájának valóra váltása azonban az ország törvényhozásának ellenkezése miatt elakadt, amikor a kongresszus 2001-ben alaposan leszűkítette az indián jogok felkarolására irányuló alkotmány-kiegészítési tervezetet.

A „másik kampány”

A mostani utazással az indiánok célja egy pártkötődéstől független széles baloldali front létrehozása, és az, hogy a lakosság mintegy 30 százalékát kitevő indiánok tarthatatlan helyzetére felhívják a figyelmet-, mondta Marcos. Ez a “másik kampány” tehát párhuzamosan fut majd a politikai pártok jelöltjeinek vetélkedésével.

A zapatisták 12 éve ezen a napon ostromoltak meg több chiapasi települést, köztük éppen San Cristóbal de las Casas rendőrségét és katonai laktanyáját. Az akciót a gerillák akkor azzal indokoltak, hogy az őslakos indiánok jogaiért lépnek fel. Bár az ügy hatalmas nemzetközi médiafigyelmet keltett, a katonai túlerővel szemben a zapatisták az őserdőbe szorultak vissza, de mozgalmuk fennmaradt, sőt a helyi indiánok önigazgatást harcolhattak ki maguknak egy viszonylag szűk körzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik