Nagyvilág

Felfüggesztették a mentést a német jégcsarnoknál

Tizenegy holttestet emeltek ki a mentőbrigádok kedd délutánig a németországi Bad Reichenhall jégcsarnoknak beomlott tetőzete alól. A mentési munkálatokat délután fel kellett függeszteni, mivel újabb omlástól tartanak a szakértők.

Újabb két csarnok omlott be

Egy német és egy osztrák raktárcsarnok teteje szakadt be az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű hó súlya alatt. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, az ausztriai Pressbaumban lévő raktár teljesen üres volt a tetőszerkezet leomlásakor. A németországi Aying városában az épület teteje nem bírta az 50 centis hó súlyát, itt egy teherautót és két személyautót temetett maga alá a törmelék.

A 11 holttest közül eddig tíznek a személyazonosságát sikerült megállapítani –jelenti az MTI. Hat gyermek és két kamasz van a halálos áldozatok között. Kedd délutáni adat szerint 34 ember sérült meg a hétfői szerencsétlenségben, ebből 18 jelenleg is kórházi ápolásra szorul. Mentőkutyák négy testet lokalizáltak szimat alapján a romok alatt, de ezek még nem láthatók. A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülései szerint rajtuk kívül még két személyt nem találnak. A hatóságok nagyon valószínűtlennek tartják, hogy 24 órával a szerencsétlenség után, a kemény fagyban még találhatnak túlélőket.

A hatóságok ötvenre becsülik azok számát, akik a jégcsarnokban lehettek a hétfői tragédia bekövetkeztekor. Pontosan azonban nem tudják, ezért nehéz felmérni, hányan kerülhettek a leomló tetőzet alá. Azt sem tudni, hányan úszták meg sértetlenül, és mentek el esetleg a helyszínről, mielőtt jegyzékbe lehetett volna venni őket. Feltevések szerint a tetőszerkezet nem bírta el az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű hó tömegét.

Felfüggesztették a mentést

Kedden délután, röviddel négy óra előtt felfüggesztették a mentési munkálatokat, mivel szakértők újabb tetőrészek beomlásától tartanak.

A mentőalakulatok a munkálatok felfüggesztését megelőzően már puszta kézzel hányták félre a roncsokat, törmelékeket, mivel úgy gondolták, hogy már közel járnak a négy (élő vagy élettelen) testhez, amelyek jelenlétét a romok alatt jelezték a mentőkutyák.

A daruk alkalmazása arra korlátozódik, hogy láncokon lelógatnak róluk tűzoltókat a romok fölé, akik néhány centiméterrel a roncsok fölött lebegve próbálják letakarítani a havat a beomlott tetőzetről, mert félő, hogy az újabb hóréteg súlya alatt további omlás következhet be. Helyi illetékesek közlése szerint a jégcsarnok egyik oldalfala is ingatagnak látszik.

Recsegő hangokat hallottak

A jégcsarnokot bérlő helyi sportklub, az EHC szóvivője a ZDF televízió híradójának nyilatkozva arról beszélt, hogy a klub utánpótláskorú jégkorongozóinak 16 órára beütemezett edzését le kellett mondani, mivel a délután folyamán recsegő hangokat hallottak a csarnok tetőszerkezete felől.

A szóvivő hibának minősítette, hogy a veszélyre nem hívták fel a vendégek figyelmét, illetve hogy óvatosságból nem ürítették ki a csarnokot, amely 16 óráig a közönség rendelkezésére állt. A tető néhány perccel 16 óra után szakadt le, maga alá temetve a bent lévő vendégeket, korcsolyázókat, köztük számos gyermekes családot.

Fritz Braun, a városi rendőrség szóvivője viszont a ZDF-nek nyilatkozva tagadta, hogy tudomásuk volna olyan előjelekről, amelyek a közelgő tragédiára engedtek volna következtetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik