Külföld

Már kapható a „fusizási csekk” Ausztriában

admin
admin

2006. 01. 02. 09:35

„Fusizási csekkeket" hoznak forgalomba hétfőtől Ausztriában, amelyek használatával az ország gazdasági vezetése szeretné „megfogni" a szürkegazdaságban forgó összegek egy részét, és baleset-biztosítási garanciát adni a háztartásokban kisegítői munkát vállalóknak.

Az új év első munkanapjától 300 ausztriai postahivatalban és 2500 trafikban kezdik árusítani a 10 eurós névértékű – de 10,20 euróért megvásárolható – csekkeket, amelyeket ezentúl a „munkaadók” szabad megállapodás alapján meghatározott értékben olyan „munkavállalóknak” adnak át, akik például kerti munkát, takarítást vagy gyermekfelügyeletet vállalnak magánszemélyeknél. (A csekk árából 20 eurocent a baleset-biztosítás, a munkavállalók ezenkívül önkéntesen köthetnek egészség-, illetve nyugdíjbiztosítást is.)

A csekk nem jogosítja munkavállalásra azokat, akiknek nincs engedélyük ausztriai munkavállalásra. Az új „bérezési rendszer” így nem alkalmazható például az új EU-tagok többségéhez – közöttük Magyarországhoz – tartozó állampolgárok ausztriai foglalkoztatására.

Az alkalmi munkavállalási csekkért dolgozók évi 10 900 eurós összjövedelemig adómentességet élveznek. Havonta összegyűjtött csekkjeiket legkésőbb a következő hónap végéig személyesen vagy postán kell eljuttatniuk a csekkfeldolgozói központhoz, ahonnan bankszámlájukra utalják át a pénzt, vagy postán kézbesítik azt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.