Nagyvilág

Elengedték a Gázai övezetben elrabolt három brit túszt

Szabadon engedték péntek este a Gázai övezetben a héten elrabolt három brit túszt - közölte Kamal as-Sarafi gázai palesztin parlamenti képviselő.

Elrablásukat egy eddig ismeretlen palesztin szervezet vállalta nem sokkal kiszabadulásuk után. Sarafi az al-Mezan nevű emberi jogi szervezet igazgatója, amelynek egyik munkatársát, a 25 éves Kate Burtont szüleivel együtt két fegyveres elrabolta szerdán a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban. A túszokat elengedték és úton vannak a gázai El Dira szálloda felé – mondta a képviselő. Egy nevének elhallgatását kérő brit illetékes is megerősítette, hogy az elengedett segélymunkás és szülei Gáza városba tartanak.

A Gázai övezetben elrabolt külföldieket általában néhány órán belül szabadon engedik. Az emberrablók, akik váltságdíjat vagy cserébe foglyok elengedését követelik, általában azonnal kapcsolatba lépnek tárgyalás céljából a hatóságokkal.

Szemtanúk elmondták, hogy a segélymunkásnőt és látogatóban lévő szüleit az egyiptomi határnál lévő városban két fegyveres kirángatta gépkocsijukból és egy másik gépkocsiba tuszkolták, majd elhajtottak velük. A túszok kiszabadulása után jelentkezett egy eddig ismeretlen, magát al-Mudzsahedin Bajt al-Makdesz Brigádoknak nevező palesztin szervezet, amely “Nagy-Britanniát és általában Európát teszi felelőssé a palesztin tragédiájáért”.

A csoport követeli Izrael kivonulását Ciszjordániából, annak a “biztonsági övezetnek” a felszámolását, amelyet Izrael a Gázai övezet északi részén hozott létre, hogy megakadályozza a területe elleni palesztin rakéta-támadásokat. Követeli továbbá a palesztin fegyveres vezetők elleni izraeli célzott likvidálások leállítását, a palesztin foglyok szabadon bocsátását, valamint a szabad palesztin választások biztosítását januárban Kelet-Jeruzsálemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik