Nagyvilág

Az egész világ bulizik

Először Ausztráliában és Ázsia országaiban ünnepelte több tízmillió ember a 2006-os esztendő beköszöntését. Szilveszter éjszakájára több helyütt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. Európában is már csak pár órát kell várni éjfélig.

Több százezer ember gyönyörködött az ausztráliai Sydneyben a kikötői hídra vetített fényjátékban és a tűzijátékban szigorú biztonsági intézkedések közepette. Több mint 1700 rendőr teljesített szolgálatot a városban, amelynek kikötőjében rendőrségi motorcsónakok cirkáltak, a levegőben pedig rendőrségi helikopterek köröztek.

Indonéziában pokolgép lépett működésbe egy piacon, Celebesz szigetén, a Jakartától 1650 kilométernyire északkeletre fekvő Palu településen. A merényletben nyolcan meghaltak, 45-en megsebesültek.

Japánban idén is sokan felkeresték a szigetország taoista templomait. Mások fölkapaszkodtak a Fudzsijama hegyre, hogy 3700 méteres magasságban pillantsák meg az új év első napsugarait. A Fülöp-szigeteken a rendőrség figyelmeztetett mindenkit arra, hogy őrizetbe vételre számíthat, ha az új évet a megengedettnél nagyobb rakéták fellövésével vagy a levegőbe leadott lövésekkel ünnepli. A szigetországban több mint 160-an szenvedtek sérülést jóval szilveszter éjfél előtt föllőtt rakéták robbanásától.

Franciaországban 25 ezer rendőrt helyeztek készenlétbe, hogy megfékezzék az esetleges gyújtogatásokat, gyakran ugyanis idefajul a szilveszteri mulatozás. Idén a rendfenntartó erők különösen óvatosak, miután október végén három héten át folytatódó zavargások törtek ki. Az akkor bevezetett szükségállapot továbbra is érvényben vannak.

Londonban komoly fennakadásokkal fenyeget a szombat délben megkezdődött, 24 órás metrósztrájk, amelynek időpontja a hagyományosan évi egymilliárd utast szállító, 400 kilométeres londoni metró egyik legforgalmasabb időszakára esik. Az eredeti tervek szerint a metró egész éjjel közlekedett volna, méghozzá ingyen. Rendőrségi várakozások szerint 200 ezres tömeg özönlik a két fő londoni újévköszöntő helyszínre, a Trafalgar-térre és a parlament környékére, ahol a világhírű toronyóra, a Big Ben harangjátéka jelzi az újév érkezését. A sztrájk várhatóan erősen érinti a 2006 első napjára tervezett hatalmas londoni parádét is, amelyen a tervek szerint 500 ezren vesznek részt, köztük több mint 10 ezer fellépő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik