Nagyvilág

Bush aláírta a Patriot-törvény meghosszabbítását

George Bush a Texas állambeli Crawford-ban lévő birtokán aláírta a terrorizmus elleni harc erősítését célzó Patriot törvény öt hétre, 2006. február 6-ig szóló meghosszabbítását, valamint a jövő évi katonai költségvetést.

Az amerikai elnök szerette volna keresztülvinni, hogy a decemberig érvényes törvény hatását állandóan meg lehessen újítani, de a Kongresszus végül ezt az ideiglenes megoldást választotta, hogy időt nyerjen az emberi jogok védelmének biztosításához, amelyek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után született törvény rendelkezései révén sérülhetnek. Bush ugyancsak aláírta a 453, 3 milliárd dolláros katonai költségvetést, amelyhez csatolták az amerikai fogságban lévőkkel szemben alkalmazott kínzás és embertelen bánásmód tilalmát.

Az elnök kezdetben vétóval fenyegetőzött arra az esetre, ha a honatyák ragaszkodnak az egykori vietnami veterán és hadifogoly, John McCain republikánus szenátor által beterjesztett indítványhoz, de visszakozott, miután a javaslat széleskörű támogatásra talált az amerikai törvényhozásban.

A költségvetés 50 milliárd dollárt irányoz elő az iraki és afganisztáni háborúra, de várhatóan a Kongresszus a jövő év folyamán továbbá sürgősségi támogatásról dönt majd. Ezt az összeget előzetesen 80-100 milliárd dollárra becsülik. A védelmi büdzsé tartalmazza azt a 29 milliárd dollárt, amelyet az augusztusi, elsősorban Louisiana államban pusztító Katrina hurrikán utáni újjáépítésre szánnak, továbbá az, egy esetleges madárinfluenzára való felkészülés pénzügyi kereteit biztosító 3, 8 milliárdot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik