Nagyvilág

CIA-börtön Krétán?

Az Egyesült Államok athéni nagykövetsége cáfolta az Európai Parlament (EP) egyik görög szélsőjobboldali képviselőjének állítását, mely szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtönt működtet Krétán.

Igaztalannak nevezte az amerikai nagykövetség szóvivője Georgesz Karacaferisz vádját, amely szerint – általa meg nem nevezett időpontban – 24 személy érkezett a Görögországhoz tartozó földközi-tengeri sziget északnyugati részén működő haditengerészeti támaszpontra, ahol az amerikaiak kihallgaták őket. A támaszponton állomásozó amerikai flotta egyik tisztje szintén cáfolta a híresztelést – fűzte hozzá a követségi szóvivő.

Karacaferisz szerdán robbantotta ki az ügyet azzal, hogy levélben közölte értesüléseit Petrosz Moliviatisz görög külügyminiszterre-, azt állítva, hogy információi egy brit újságírótól származnak. Az athéni külügyminisztérium csütörtökön közölte, “vizsgálják” a képviselő állításait. “A kormány semmiféle információval nem rendelkezik az ügyről” – tették hozzá.

Az Európai Parlament december 15-én ideiglenes vizsgálóbizottság felállításáról döntött, a testület feladatául szabva, hogy derítse ki: érintették-e állítólagos illegális rabszállítások az Európai Unió tagállamainak, illetve a jelölt országok területét, és tartott-e fogva terrorizmussal gyanúsított személyeket a CIA titokban az említett országokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik