Nagyvilág

Börtönlázadás Brazíliában

Több mint 200 túsz van azoknak a börtönlakóknak a fogságában, akik karácsonykor átvették az irányítást a brazíliai Rondonia állam egyik börtönében. A hatóság emberei egyelőre nem tervezik az intézmény megrohanását – jelenti a BBC.

A bennlakók azt követelik, hogy az egyik vezetőjük, a nemrég egy másik börtönbe átszállított Ednildo de Souza visszatérhessen közéjük. A férfit egy áprilisi, hasonló lázadás kirobbantásával vádolják, amelynek során 14-én vesztették életüket. A rabok emellett jobb életkörülményeket és az egyik ügyész elbocsátását követelik.

A karácsonyi zendülés akkor robbant ki, amikor a bebörtönzöttek családtagjai közül jó néhányat elraboltak az egyik ellenőrző pontnál a rabok.

Jelenleg 150 rendőr veszi körül az intézményt, amely a helyi források szerint teljes egészében a lázadók hatalmába került. A helyi tisztviselő elmondása szerint egyelőre nem tervezik a fegyház megrohanását, de a víz-, áram- és ételutánpótlástól elvágták a lázadókat, akiket ily módon szeretnének kifárasztani.

Számos más brazil börtönhöz hasonlóan a rondoniai állami intézmény is túlzsúfolt. Mindössze 350 elítélt fogadására tervezték, de jelenleg körülbelül ezren ülik itt le büntetésüket. Jelentések szerint gyakorlatilag az összes rab részt vesz a lázadásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik