Nagyvilág

XVI. Benedek pápa a közel-keleti békéért imádkozott

A világ és a Közel-Kelet békéjéért imádkozott első karácsonyi miséjén mondott szentbeszédében a vatikáni Szent Péter bazilikában és a bazilika előtti téren összegyűlt zarándokok, turisták és rómaiak ezrei előtt.

“Ezen az éjszakán, amikor Betlehem felé nézünk, különleges módon szeretnénk imádkozni Megváltónk szülőhelyéért, és az ott élő és szenvedő embereként” – mondta a szombati éjféli misén a katolikus egyházfő, aki emlékeztetett: a karácsony valódi jelentése a gyermek Jézusból sugárzó “belső fény”.


A betlehemi Születés bazilikában tartott éjféli misén Michel Sabbah, Jeruzsálem latin pátriárkája szentbeszédében arra szólította fel az izraelieket és a palesztinokat, hogy vessenek véget az erőszaknak.

A Krisztus szülőhelyének tartott városban bemutatott istentiszteleten jelen volt Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is. A városba több ezer zarándokot és turistát vártak, először a 2000-ben kirobbant palesztin felkelés (intifáda) kezdete óta.

Ariel Saron izraeli kormányfő telefonon kívánt kellemes karácsonyi ünnepeket a helyi keresztény vezetőknek és reményét fejezte ki, hogy az új év elhozza Izrael és a palesztinok számára a békét és biztonságot.

Rumsfeld Irakban karácsonyozott

A bagdadi keresztények Irak és a világ békéjéért imádkoztak az iraki főváros keresztények lakta Karrada negyedének templomában szombat délután, mivel biztonsági okokból éjféli misét nem tartottak. Dzsalal Talabani elnök jókívánságait fejezte ki az iraki keresztény közösségnek karácsony alkalmából.

Az észak-iraki Moszulban lévő amerikai katonai támaszponton, amerikai katonákkal közösen költötte el idén is a karácsonyesti vacsorát Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. A miniszter ismételten óvott egy esetleges korai iraki kivonulás veszélyétől.

47 ezer katona készenlétben

Peking új templomában kétezren vettek részt a karácsonyi misén. A Csaojang (Chaoyang) negyedben álló templom az első, amelyet a kommunista párt 1949-ben történt hatalomra kerülése óta felszenteltek a kínai fővárosban – írta az Új Kína hírügynökség.

Indonéziában tűzszerészosztagok kutatták át a templomokat és Mikulásnak öltözött biztonsági őrök vizsgálták át járműveket, miután a rendőrség figyelmeztetett: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló szélsőségesek karácsonykor merényletek elkövetésére készülhetnek. Országszerte mintegy 47 ezer katonát helyezték készenlétbe templomok, szállodák, klubok, bevásárlóközpontok és éttermek védelmére. Bangladesben is fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak az ünnep előtt.

Srí Lankán a karácsonyi misén lőttek agyon ismeretlenek egy tamil parlamenti képviselőt a Colombótól 300 kilométerre keletre fekvő Batticaloa templomában. A 71 éves Joseph Pararajasingham a helyszínen életét vesztette, nyolc másik ember megsebesült a rendőrség tájékoztatása szerint.

Szocialista Krisztus

Hugo Chávez venezuelai elnök karácsony estéjén egy hajléktalanok számára fenntartott menhelyre látogatva közölte: szereti politikai ellenfeleit, és forradalmi hősként beszélt Krisztusról. “Számomra a karácsony Krisztus. A lázadó Krisztus, a forradalmi Krisztus, a szocialista Krisztus” – mondta az elnök a televízió által is közvetített beszédében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik