Nagyvilág

XVI. Benedek pápa elmondta a karácsonyi urbi et orbi üzenetét

XVI. Benedek pápa megáldotta a zarándokokat a vatikáni Szent Péter-székesegyház ablakából 2005. december 25-én, miután elmondta a karácsonyi urbi et orbi (a városnak és a világnak szóló) üzenetét.












XVI. Benedek pápa elmondta a karácsonyi urbi et orbi üzenetét 1



XVI. Benedek pápa elmondta a karácsonyi urbi et orbi üzenetét 2

XVI. Benedek pápa elmondta a karácsonyi urbi et orbi üzenetét 3
XVI. Benedek pápa megáldotta a zarándokokat (fotó: AP)
XVI. Benedek pápa elmondta a karácsonyi urbi et orbi üzenetét 4

A pápa először mondott karácsonyi köszöntőt áprilisi trónra lépését követően. A római katolikus egyházfő a terrorizmus és a szegénység ellen emelte fel szavát hagyományos karácsonyi békeüzenetében harminckét nyelven – így magyarul is – osztott Urbi et Orbi áldása során, több tízezernyi hívő előtt. A borús, esős idő ellenére sokan jöttek el karácsony első napján meghallgatni a katolikus egyházfőt, a Szent Péter teret valóságos esernyőerdő borította.

Joseph Ratzinger elődje, Karol Wojtyla szellemében a béke megszilárdítására szólított fel. Külön említette az afrikai kontinens válságait, a testvérgyilkos harc beszüntetésére, a fejlődés és a biztonság feltételeinek megszilárdítására szólított fel, egyebek között a humanitárius katasztrófa sújtotta Darfúrban és Közép-Afrika más vidékein.

Latin-Amerika népeit is békére és egyetértésre hívta fel. Megfogalmazása szerint a Szentföldön, Libanonban és Irakban is a reménység jelei mutatkoznak, de ezen folyamatokat meg kell erősíteni, a lojalitás és a bölcsesség által sugallt magatartással. A katolikus egyházfő végül síkraszállt a Korea-közi, illetve az ázsiai országok közötti párbeszédért.

XVI. Benedek az emberiség egységét szorgalmazta a harmadik évezredben olyan kihívások leküzdése végett, mint a terrorista fenyegetés és a megalázó szegénység, a fegyverek elterjedése és a járványok, illetve a környezetszennyezés. Megfogalmazása szerint a modern embernek új világrendet kell építenie, amely az igazságos etikai és gazdasági kapcsolatokon alapul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik