Nagyvilág

Thaiföldön a cunami áldozataira emlékeztek

Virágokat szórtak az Indiai-óceánba a túlélők az egy évvel ezelőtti szökőár mintegy 216 000 áldozatáról megemlékezve szombaton Thaiföldön. Ez az első ilyen szertartás, amelyet a közeli napokban több száz követ majd a térségben.

A thaiföldi Phang Nga tartományból a gyászolók – köztük nyugati külföldi turisták- egy bárkán hajóztak ki az Andamán-tengerre, hogy elhelyezzék a víz felszínén a kegyelet virágait. A közeli Phuket szigetén vasárnap a szökőárban meghalt brit állampolgárok emlékére tartanak gyászszertartást, valamint két további gyertyás megemlékezést.

A természeti katasztrófa Srí Lankán és az indonéziai Aceh tartományban követelte a legtöbb halálos áldozatot. A cunaminak becslések szerint legalább 216 ezer halálos áldozata volt, de az ENSZ 223 ezerre teszi a halottak számát. A pontos adatot azonban sohasem lehet majd megtudni, mert sok holttestet a tenger elsodort, míg egyes térségekben nem volt naprakész a lakossági nyilvántartás. A szökőár 400 000 házat rombolt le, kétmillió ember vált hajléktalanná.

A helyreállításra mintegy 11,5 milliárd euró támogatást ígértek meg a világ különböző részeiből az adományozók. Az újjáépítés megindult, de sok helyütt igen vontatottan, míg másutt még mindig sokan élnek menekült táborokban, és azokon a segélyeken tengődnek, amelyeket szétosztanak nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik