Nagyvilág

A kongresszus ismét leszavazta Bush-t

Az amerikai kongresszus nem sokkal a karácsonyi szünet előtt keresztülhúzta a Bush-kormányzat több tervét. Ezek közül a legfontosabb, hogy az úgynevezett hazafias törvény hatályát mindössze egy hónappal hosszabbították meg – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

George W. Bush szerette volna elérni, hogy egy alaszkai természetvédelmi területen is végezhessenek olajfúrásokat. Ezt a javaslatot is leszavazták.

“Patriot Act”

Heteken keresztül vitáztak a képviselők a Patriot Act meghosszabbításáról. A január elsejével lejáró törvény hatályát mindössze egy hónappal tolták egyelőre ki. A korábban már a szenátus által elfogadott, hathónapos meghosszabbítást tartalmazó tervezet a republikánus James Sensenbrenner ellenállásán bukott meg.

A rövid átmeneti időszakkal azt szeretné elérni a képviselő, hogy a szenátus rövid idő alatt döntsön arról, milyen – az emberei jogok védelméhez szükséges – kiegészítéseket tartalmazzon az új törvény.

Bush és a republikánus többség eleinte hevesen tiltakozott a megkurtított hosszabbítás ellen, de végül beleegyeztek, mivel a törvény számos fontos rendelkezése január elsejével lejár, és a karácsonyi szünet miatt már nincs idő további tárgyalásokra.

Mélyponton Bush népszerűsége

Republikánusok véleménye szerint Bush azért nem tudja az amúgy égetően fontos bevándorlási-, adó- illetve nyugdíjreformokat elfogadtatni a konfresszussal, mert a lakosság körében mélypontra süllyedt az elnök támogatottsága.

Emellett a pusztító erejű hurrikánokat emlegetik az elemzők az okok között: az országra hatalmas anyagi terheket róttak a trópusi viharok, és a priorítások emiatt értelemszerűen megváltoztak. Ráadásul a demokraták rég nem látott egységben szavaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik