Nagyvilág

Megbénult New Yorkban a tömegközlekedés

Földalatti és buszjáratok nélkül maradt New York kedden a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja miatt nem sokkal karácsony előtt, amikor az áruházak és az idegenforgalmi egységek az év legnagyobb bevételre számítanak.

A Közlekedési Dolgozók Uniójának 33 ezer 700 helyi alkalmazottat képviselő Local 100 szervezete azért szólított fel munkabeszüntetésre, mivel nem sikerült megegyeznie a busz és metróhálózatot üzemeltető állami Metropolitan Transportation Authority hatósággal a magasabb nyugdíj- és betegbiztosítási követelésekről. Az amerikai metropolisz földalatti hálózata és buszjáratai naponta átlag 7,3 millió utast szállítanak.

A nagyvárosban az emberek jelentős része biciklin vagy gyalog ment munkába, köztük demonstratív módon Michael Bloomber polgármester is, aki tévényilatkozatában erőteljes szavakkal elítélte és illegálisnak nyilvánította a munkabeszüntetést.

Egy bírói végzés a fenyegető káoszra hivatkozva előzetesen megtiltotta a munka beszüntetését. A városvezetés keresetet nyújtott be, amely szerint a szakszervezetet a sztrájk minden napjáért 15 millió dolláros, a sztrájkoló dolgozókat pedig napi 25 ezer dolláros büntetéssel sújtaná. A hatóságok becslése szerint a sztrájk napi több mint 200 millió dolláros kárt okozna, más becslések akár 400 millió dolláros veszteségről szólnak.

A rendőrök kedden szigorúan érvényesítették a sztrájk eshetőségére kidolgozott készültségi intézkedéseket. Manhattan szigetére így csak olyan autókat engedtek be a hidakon és az alagutakon a 96. utcától délre, amelyben legalább négy személy ült.

A New York-iaknak nem kellett tülekedniük a megszokott módon a taxikért, mivel ezúttal több fuvart is vállalhattak egyszerre és iránytaxiként működtek. A nagy cégek és üzletek közül néhányan külön buszokat béreltek alkalmazottainak, és tárolót biciklik számára. A nagy szállodák szobát biztosítanak azoknak az alkalmazottaknak, akik másnap nem tudnának időben visszatérni munkahelyükre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik