Nagyvilág

Újra tárgyalnak Irán atomprogramjáról

Megújultak az EU és Irán tárgyalásai a közép-keleti ország atomprogramjáról. Irán pontos menetrendet akar az urániumdúsítás menetrendjéről, a nyugati hatalmak attól félnek, hogy az iszlám állam atomfegyver előállítására használná fel a programot.

A bécsi tárgyalásokon Franciaország, Nagy-Britannia és Németország képviseli az EU-t, amely azt szeretné, hogy Irán ne saját területén dúsítson urániumot, mert attól félnek, hogy azt atomfegyver előállítására használná fel. Ha Teherán nem kezdi meg az urániumdúsítást, cserébe az unió átfogó együttműködési megállapodást ajánl az iszlám államnak, de a bécsi diplomaták nem sok esélyt látnak a megegyezésre.

Irán szerint a mostani találkozó témája az urániumdúsítási tevékenységek felfüggesztésének feloldása, és annak pontos menetrendje. Hoszein Entezámi szóvivő elmondta: Irán nem mond le az urániumdúsításhoz való jogáról, és Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter is kiállt az országa területén folytatott atomprogram mellett, hangsúlyozva, hogy ebbe a nukleáris fűtőanyag gyártásának teljes folyamatát beleérti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik