Nagyvilág

Az Izraelben élő palesztinok nem szavazhatnak

Izrael meg fogja akadályozni, hogy a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinok leadják szavazataikat a január 25-re kiírt palesztin parlamenti választásokon – jelentette a Háárec című izraeli lap, egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselőre hivatkozva.

Izrael kifogásolja, hogy a Palesztin Hatóság engedélyezi a Hamász részvételét a választásokon. Az izraeli állam nem szándékozik megengedni, hogy saját szuverén területéről szavazatokat adjanak le a palesztin terrorszervezetre – indokolták a tervezett intézkedést a Háárecnek nyilatkozó tisztségviselők.

Az 1993-ban megkötött izraeli-palesztin megállapodás értelmében a kelet-jeruzsálemi palesztinok jogosultak részt venni a palesztin választásokon. A korábbi választások alkalmával postán adták fel voksaikat Jeruzsálemből, vagy átmentek Ciszjordánia valamelyik közeli településének szavazóhelyiségébe. Ezúttal az izraeli hatóságok – a Hamász választási részvétele miatt – meg akarják akadályozni a szavazás mindkét módját.

A Hamász több helyhatósági választáson is jelentős eredményeket tudott felmutatni, és komoly esélye van a parlamenti választások megnyerésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik