Nagyvilág

Egységben a Fatah

Együttműködési megállapodást kötöttek kedden a kormányzatot kézben tartó, de megosztott Fatah palesztin mozgalom rivális csoportjai a parlamenti választások közeledtével, hogy legyőzhessék a nagy ellenfelet, a radikális Hamászt.

A palesztin elnök vezette Fatah veterán vezetői és ifjú politikusai között múlt héten bekövetkezett szakadás a esélyt ad a Hamász iszlám ellenállási mozgalomnak a január 25-re kiírt választások megnyerésére, ami riadalmat keltett Izraelben, az Európai Unióban és az Egyesül Államokban is.

Mindkét Fatah-csoport képviselői most megígérték, hogy nem állítanak vetélytársakat a választókörzetekben, és megpróbálnak engedélyt kérni a választási bizottságtól a két csoport által külön-külön benyújtott, saját jelölőlisták összevonására, ami a listás szavazásnál lenne fontos.

A két frakció a nagyobb célkitűzésekben nem áll szemben egymással. Mindkettő inkább tárgyalások útján szeretné megteremteni a független palesztin államot, de a fiatalabb politikusok nagyobb részt követelnek a hatalomból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik