Külföld

Össztűz Blairre a brit parlamentben

admin
admin

2005. 12. 20. 07:29

Ellenzéki össztűz zúdult hétfőn a brit parlamentben Tony Blair brit kormányfőre. A tory képviselők nehezményezték, hogy szerintük a miniszterelnök túl sok engedményt tett az Európai Unió költségvetésének fő számairól határozó múlt heti európai uniós csúcstalálkozón.

David Cameron, az ellenzéki brit Konzervatív Párt elnöke azt vetett Blair szemére, hogy lemondott az uniós költségvetéssel kapcsolatos “minden egyes” céljáról, és könnyelműen föláldozta a brit érdekeket. A tory vezér az alsóházi vitában a leginkább azt fájlalta, hogy a munkáspárti kormányfő a Londonnak az EU-költségvetésből járó visszatérítés túlságosan nagy részéről mondott le anélkül, hogy feltétel nélküli ígéretet kapott volna Franciaországtól a mezőgazdasági támogatások leépítéséről. London most ott áll egy többmilliárdos számlával, amelyet a brit adófizetőknek kell kiegyenlíteniük – jelentette ki Cameron.

Tony Blair szerint viszont Nagy-Britannia büszke lehet arra, hogy hozzájárult az EU 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó pénzügyi tervéről való megegyezéshez. Ha London nem mutatja magát késznek befizetései növelésére, azzal elárult volna mindent, amiért addig kiállt, mindenekelőtt a keleti bővítés terheiből való arányos részesedés elvét. A brit kormányfő kijelentette: az, hogy a szigetországnak járó uniós visszatérítés összegét az eredetileg tervezett 8 milliárd helyett 10 és fél milliárd euróval csökkentették, megfelel Nagy-Britannia érdekeinek, mert segít abban, hogy az új tagállamok erős gazdasági partnerré váljanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.