Nagyvilág

A káosz felszámolásáért tüntettek Gázában

Kétezer palesztin tüntetett kedden Gázában, mivel a hatóságok nem képesek fenntartani a rendet. A betlehemi ostromlókkal közben sikerült megegyezni.

A tüntetők, köztük fiatalok és gyerekek, a parlament székhelye előtt gyűltek össze „nemet a káoszra” és „alkalmazzák a törvényeket” jelszavakkal.

Mahmúd Abbász palesztin elnök januári beiktatása óta próbálkozik a törvények erejének helyreállításával a Gázai övezetben és Ciszjordániában. A helyzetet viszont máig az jellemzi, hogy az Izrael elleni harcra hivatkozó fegyveres csoportok és bandák büntetlenséget élveznek. Az elnök szóvivője megpróbálta leszerelni a tüntetőket, mondván, hogy a kormányzat eltökélte az anarchia felszámolását.

„Abu Mazen (az elnök harci neve) kemény utasításokat adott a biztonsági káosz megszüntetésére a palesztin területeken. A rendőrség és a biztonsági erők teljesítik ezeket a parancsokat” – mondta Rafík Huszeini szóvivő.

A tüntetés előzményeihez tartozik, hogy a nap folyamán az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai radikális palesztin szervezet mintegy húsz fegyveres aktivistája rövid időre elfoglalta Betlehemben a városházát, azt követelve, hogy a Palesztin Hatóság adjon munkát és bért a csoport mintegy 320 tagjának. A fegyveresek később találkoztak a város kormányzójával, majd a félórás megbeszéléseket követően elhagyták az épületet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik