Nagyvilág

A lengyel államfő beismerte a CIA -járatokat

A leköszönő lengyel államfő egy vasárnap esti televíziós nyilatkozatban közvetve elismerte: Varsó hozzájárult az amerikai fegyencjáratok üzemeltetéséhez, de cáfolta, hogy az amerikaiak titkos börtönöket létesítettek volna az ország területén.

Kwasniewski kijelentette: a terrorizmus elleni harc szolidaritást, és a titkosszolgálatok kölcsönös közreműködését követeli meg. “Valószínűleg voltak ilyen légi járatok” – jelentette ki, de mint hangsúlyozta: Lengyelországban nem voltak CIA-börtönök és CIA-rabok.

Kazimierz Marcinkiewicz lengyel kormányfő várhatóan a héten ismerteti annak a nyomozásnak a következtetéseit, amelyet annak a kiderítésére indítottak: adott-e utasítást Kwasniewski arra, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség büntetőtáborokat létesíthessen Lengyelországban – a távozó elnök tagadja ezt.

A Human Rights Watch (HRW) New York-i emberjogvédő-szervezet nemrégiben a Gazeta Wyborcza című varsói lapban megjelent állasfoglalásában fogalmazta meg vádjait: rejtélyes rendeltetésű amerikai repülőgépek az elmúlt években egy gyérforgalmú, jelentéktelen lengyelországi reptéren is leszálltak.

A szervezet szerint a Lengyelországban volt a terroristagyanús személyek vallatására létrehozott CIA-különítmény európai központja; az ABC amerikai televízió pedig nemrégiben azt állította: 11 magas rangú al-Kaida-parancsnokot őriztek az országban, de amint november elején kipattant az állítólagos börtönökkel kapcsolatos botrány, Észak-Afrikába szállították őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik