Nagyvilág

Kiszabadult a német régésznő

Visszanyerte szabadságát Susanne Osthoff Irakban elrabolt német régésznő - jelentette be Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. A volt túsz egészséges, Németország bagdadi nagykövetségén van.

Frank-Walter Steinmeier nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni a régésznő kiszabadulásának körülményeiről. Mint tájékoztatott, Susanne Osthoff iraki gépkocsivezetője, akit a 43 éves nővel együtt raboltak el november 25-én Észak-Irakban, továbbra is fogságban van, de az emberrablók bejelentették, hogy a férfit is elengedik.

Az arabul folyékonyan beszélő, a muzulmán hitre áttért Susanne Osthoff kiszabadulását röviddel a hivatalos bejelentés előtt az n-tv német adónak adott nyilatkozatban közölte fivére, Robert Osthoff. Anyjuk előzőleg úgy nyilatkozott, hogy a háborúk keresztülhúzták Susanne Osthoff régészi terveit, s egy idő óta humanitárius szállítmányok, például gyógyszerszállítások szervezésével foglalkozott.

Szaddám Huszein megbuktatása óta Osthoff személyében először raboltak el németet Irakban. A túszejtők – akiknek kilétét a német hatóságok nem árulták el – novemberi akciójuk után egy videofelvételt juttattak el az ARD német közszolgálati tévé bagdadi stábjához, azzal fenyegetőzve, hogy megölik foglyaikat, ha Németország nem hagy föl az iraki kormánynak nyújtott támogatással. Berlin nem állomásoztat csapatokat Irakban, de németek segédkeznek irakiak kiképzésében az arab ország határain kívül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik