Külföld

Képmutatással vádolja Európát Powell

admin
admin

2005. 12. 19. 08:41

Colin Powell a védelmi minisztériumot tette felelőssé az iraki háború utáni tervezés hiányosságaiért. A volt amerikai külügyminiszter a BBC-nek adott londoni interjújában képmutatással vádolta a CIA-repülőgépek ügyében felháborodó európai országokat.

Powell a BBC tévé veterán interjúkészítőjének, Sir David Frostnak nyilatkozva elmondta: az amerikai külügyminisztérium tisztségviselőinek irányításával készült egy átfogó tanulmány, “Irak jövője” címmel. A tanulmány, melynek elkészítésében több amerikai kormányhivatal is részt vett, összefoglalta azokat a problémákat, amelyekre Bagdad eleste után számítani kellett.

Powell szerint ez az összeállítás “nagyon hasznos” volt, de bizonyos okok miatt a védelmi minisztérium úgy döntött, nem használja a tanulmányt. A volt külügyminiszter egyértelmű szavakkal fedte fel a tárca és a Pentagon közötti súlyos nézeteltéréseket. Elmondta: Donald Rumsfeld védelmi miniszter, sőt Dick Cheney alelnök is számos alkalommal terjesztett az elnök elé olyan döntéseket, amelyekről a külügyminisztérium még csak nem is tudott. Ráadásul ő, Rumsfeld és Cheney alkalmanként “erősen különböző nézeteket” vallottak egyes kérdésekben.

Colin Powell kijelentette: “mélységes csalódással” töltötte el őt az munka, amelyet az amerikai hírszerzés végzett az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében, de a legjobban az kavarta fel, hogy a hírszerzésen belül többeknek kételyeik voltak az adatok forrásaival kapcsolatban, ezek a kételyek azonban “soha nem jutottak el hozzánk”.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) fogolyszállító repülőgépeinek európai leszállásaival kapcsolatos diplomáciai viharról szólva Powell kijelentette: “európai barátaink zömének” nem okozhatott ekkora sokkot az a tény, hogy “ilyen dolgok megestek”, mert az Egyesült Államok évek óta alkalmazza ezeket az eljárásokat a terrortevékenységgel gyanúsítottakkal szemben, és ez a tény “nem újdonság, nem ismeretlen európai barátaim számára”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.