Nagyvilág

Új vezetőt választ a Likud párt

Megkezdődött az izraeli jobboldal nagy pártján, a Likudon belüli előválasztás. A pártelnöki tisztségért négy jelölt indul, közülük Benjamin Netanjahu és Szilvan Salom külügyminiszter a legesélyesebb.

A mintegy 130 ezer tag hétfőn helyi idő szerint 10 órától 22 óráig adhatja le szavazatát és hozhat döntést arról, ki legyen a kilépett Ariel Saron utódja a párt élén. Négy jelölt indult a pártelnöki tisztségért, de a legfrissebb felmérések szerint csak ketten esélyesek a győzelemre.

Sokáig Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök, volt pénzügyminiszter számított a választás várható győztesének, ám az utóbbi hetek hajrájában Szilvan Salom külügyminiszter szorosan felzárkózott mögé. Móse Feiglin, a Likud frakcióvezetője, valamint Jiszráel Kac mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter indul még a jelöltségért.

Saron november 21-én jelentette be kilépését a Likud pártból, amelynek vezetője és egyik alapítója volt, s hozta nyilvánosságra, hogy új pártot alapít, annak élén szándékozik indulni a jövő márciusra előre hozott választásokon. A Kadima (Előre) néven bejegyzett új, centrista párt népszerűsége jóval felülmúlja a Likudét, amely a 120 parlamenti mandátumból mindössze tucatnyira számíthat, míg a Kadima 30-40-re.

Kilépne Netanjahu, ha veszít

Az izraeli–palesztin konfliktust illetően Netanjahu azt állította kampányában, hogy a Likud a Kadima fiókintézményévé válik, ha Salom nyeri az előválasztást. Sajtóértesülések szerint Netanjahu kilép a Likudból, ha vereséget szenved hétfőn. A Likudon belül mérsékeltnek tekintett Salom viszont úgy látja, sokan elfordulnak a párttól a törzsszavazók közül, ha a pénzügyminiszterként „ultraliberális gazdaságpolitikájával társadalmi károkat okozó” Netanjahu győzne.

Az előválasztást háttérbe szorítják az Ariel Saron kórházba szállításáról szóló hírek; a miniszterelnököt kisebb szélütés érte vasárnap este, de állapota azóta jelentősen javult.
A szavazás eredményét még az éjjel közzéteszik, ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 40 százalékát, újabb fordulót tartanak a két, legtöbb voksot összegyűjtő politikus részvételével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik